Vučić: Srbija je dobro razumela poruku Nemačke (FOTO)

Izvor:
Nova.rs, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka u Berlinu da je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da sve ono što je potpisano između Beograda i Prištine mora biti sprovedeno u delo, navodeći da je uveren da se to odnosi i na Briselski sporazum. Odgovorajući na pitanja novinara o ratu u Ukrajini, Vučić je istakao i da je Srbija dobro razumela poruku Nemačke i ostalih.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić je komentrašiću najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama, naveo da ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum, da će Srbija nastupati onda u svom interesu i poštovati Ustav Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da bi u slučaju da Kosovo ne poštuje Vašingtonski sporazum da bi onda „naše ruke bile puštene“.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vučić je naveo da je Šolc na sastanku „na snažan način“ ponovio zahteve Nemačke.

“Mi smo se izjasnili nedvosmisleno i jasno. Ako hoćete da budem sasvim otvoren, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih, a sa druge strane nismo ni otvorili poglavlje 31”, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje o Ukrajini i dodao da Srbija ima obavezu da se postepeno usklađuje sa spoljnom politikom EU.

“Što se Srbije tiče, mi imamo drugačiji odnos po pitanju Kosova, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i ima drugačiji sentiment od većine drugih. Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i svih ostalih”, rekao je Vučić na konferenciji.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je istakao i da je Šolcu ukazao na opredeljivanje Srbije o sukobu u Ukrajini tokom dva glasanja u UN-u i jednog u OEBS-u.

Aleksandar Vučić je naveo i da je Šolc na današnjem sastanku u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana.

“To je veoma pozitivna rečenica i jedno važno obećanje za sve ljude u našem regionu”, izjavio je Vučić.

Govoreći o regionalnim odnosima, Vučić je naveo da je nemačkom kancelaru obećao da Srbija neće biti uzročnik nikakvih problema u regionu.

“Ja ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u Bosni i Hercegovini i o tome sam detaljno govorio”, dodao je Vučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je istakao i da ne želi da komentariše “bestidne tvrdnje o tome da će Srbija izazvati neke sukobe”.

“Moje obećanje kancelaru Šolcu je da se to neće dogoditi”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je na konferenciji naveo da je Nemačka najveći srpski trgovinski partner.

U srpskoj delegaciji, pored predsednika Vučića, je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nemački kancelar je prethodno razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare