BABO NEĆE BITI IZRUČEN HRVATSKOJ: Sud Bosne i Hercegovine o tome ne želi ni da raspravlja! On je državljanin BiH!

Izvor:

Stav Suda Bosne i Hercegovine je da Fikret Abdić ne može da bude izručen Hrvatskoj na osnovu poternice koju je za njim raspisao Interpol jer ga od izručenja štiti činjenica da ima bosanskohercegovačko državljanstvo, objavljeno je danas iz sedišta suda u Sarajevu.

Posle kontradiktornih informacija o tome da li su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokušali u četvrtak da privedu Abdića zbog izručenja Hrvatskoj, Sud Bosne i Hercegovine poslao je medijima saopštenje u kojoj se navodi da su odlučili da ne privode Abdića zbog eventualnog izručenja jer za to ne postoji pravni osnov, prenela je Hina.

Krivično delo zbog koga se Abdić traži je iz 2001. godine. Medjudržavni sporazum izmedju Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju njenih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na krivična dela iz 2001. godine, navedeno je u saopštenju Suda BiH.

“Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvodjenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode”, ističu iz Suda BiH.

Hrvatska je međunarodnu poternicu za Abdićem raspisala na osnovu činjenice da je Vrhovni sud 2019. godine ukinuo presudu kojom je Abdić oslobodjen optužbi za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja odnosno imovine nekadašnjeg “Agrokomerca”.

Abdić je tako u Hrvatskoj i dalje formalno optužen da je protivzakonito prisvojio kuću u Voloskom kod Opatije i još neke nekretnine vredne oko dva milijuna kuna, ali za to očigledno neće odgovarati osim ako Hrvatska ne prepusti pravosudju BiH ;njegovo procesuiranje.

Abdić sada obavlja dužnost načelnika opštine Velika Kladuša gde se vratio nakon što je u Hrvatskoj odslužio kaznu od 15 godina zatvora koja mu je izrečena zbog odgovornosti za ratne zločine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar