BiH NI U MARTU NEĆE DOBITI VAKCINE OD KOVAKSA: Propusti vlasti odložili nabavku cepiva

BiH NI U MARTU NEĆE DOBITI VAKCINE OD KOVAKSA: Propusti vlasti odložili nabavku cepiva

Bosna i Hercegovina ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma Kovaks, piše u dokumentu koji je dobilo Ministarstvo civilnih poslova BiH od Kancelarije Kovaksa.

Kako saznaju lokalni mediji, u pismu se navodi da je 29. januara BiH javljeno da će dobiti 23.400 doza Fajzerovih vakcina, pod uslovom da ispune niz navedenih uslova, a oni, kako kažu iz Kovaksa, nisu ispunjeni.

Konkretno se navodi kako po Fajzerovim dubinskim analizama za svaku zemlju, BiH svoje obaveze nije završila.

Prvenstveno se to odnosi na zahteve “ultra hladnog lanca” za skladištenje vakcina, ali i obaveze koje su iz pravnog i administrativnog domena.

“Nakon nekoliko obavljenih razgovora s kompanijom Fajzer u poslednje tri sedmice, sa žaljenjem vas obaveštavamo da će se isporuka ovih doza za koje je bio cilj da budu dostavljene u prvom tromesečju ove godine, biti odgođene sve dok se ne ispune dodatni zahtevi Fajzera za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procenu”, stoji u pismu.

Za ubrzanje rešenja problema, Kovaks nudi BiH organizaciju razgovora s predstavnicima Fajzera.

Kako saznaje portal Klix, Fajzer od Bosne i Hercegovine traži i potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, ako oni smatraju da postoje pravni ili finansijski rizici oko mogućih obeštećenja koja mogu da nastanu.

U takvim okolnostima Fajzer traži direktni sporazum s državom, koji očigledno još nije završen.

S druge strane, iz Ministarstva civilnih poslova ranije su saopštili da su ispunjene sve obaveze koje su do njih.

Kurir.rs/Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare