Bugarska poručuje Makedoniji: Ne uzdajte se u Sloveniju i dolazak Bajdena

Bugarska poručuje Makedoniji: Ne uzdajte se u Sloveniju i dolazak Bajdena

“Specijalni predstavnik Severne Makedonije u Sofiji Vlado Bučkovski zaista ima dobre namere prema Bugarskoj za razliku od Skoplja”, izjavio je vicepremijer i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

On je saopštio da će danas imati sastanak sa makedonskim kolegama na kojem će biti reči o Sporazumu o prijateljstvu, dobrosusedstvu iz 2017. godine.

Karakačanov je naglasio da Sofija i dalje podržava isti stav o pristupanju suseda Evropskoj uniji. Sve dok Skoplje ne pristane na zahteve bugarske strane, Sofija neće moći da podrži početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Ideja makedonske nacije rasprostranjena zahvaljujući Jugoslaviji

U makedonskim udžbenicima istorije autori nazivaju Bugare tatarsko-mongolskim plemenom, okupatorima i fašistima.

– Dok oni tako pišu, ne može biti razgovora. Za tri i po godine ništa nisu uradili i računaju na to da će, bez obzira na odluku parlamenta i vlade Bugarske, postići kompromis sa Bugarskom. To je nemoguće – rekao je Karakačanov.

On je ranije nekoliko puta izjavljivao da je ideja makedonske nacije nastala 1944. godine u SSSR i bila rasprostranjena zahvaljujući Jugoslaviji. Bez obzira što makedonska strana insistira na postojanju nezavisnog makedonskog jezika, Bugarima i Makedoncima još uvek nije potreban prevodilac, rekao je on.

– Njihova taktika je jasna, oni oponašaju dobre namere, preko gospodina Bučkovskog, objavljujući da su spremni za pregovore, ali paralelno su ljudi u Makedoniji, koji imaju bugarski identitet, pod pritiskom. Dok god postoje takvi dvostruki standardi prema Bugarima, ne vidim razlog za napredak – izjavio je Karakačanov.

Vicepremijer je pozvao susede da se ne nadaju, da će se stav Sofije promeniti zahvaljujući unutrašnjom i spoljnim faktorima. To se pre svega odnosi na predstojeće parlamentarne izbore u Bugarskoj koji su planirani na proleće, smenu američke administracije i predstojećem predsedavanju Slovenije u EU.

– Bolje bi im bilo da se uzdržavaju od takvih jugoslovenskih ideja. U poslednje dve godine sam minimum četiri puta govorio Zaevu, ali nažalost, ne razumeju me. Problem nije u nama. Ne blokira Bugarska Severnu Makedoniju, već politika Skoplja blokira građane Severne Makedonije na putu do Evropske unije – zaključio je Karakačanov.

Vesti online, Foto: Wikipedia

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yandex taxi
2 godine pre

A šta to nas briga?