Crna Gora razmišlja da ne izručuje lica koja potražuje Srbija

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Crne Gore Andrej Milović izjavio je večeras da razmišljaju da ukoliko Srbija ne izruči Svetozara Marovića uvedu recipročne mjere i da više ne isporučuju lica koje potražuje Srbija.

On je u intervju za TV Vijesti kazao da bi takva odluka bila loše ocenjena od strane Evropske unije, ali i da je je nekad bitnije od “štrika# na putu ka EU vratiti dostojanstvo državi.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije nekadašnjem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu.

Marović je uhapšen 2015. godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije. Za njim je raspisana poternica. Crna Gora je nekoliko puta slala urgenciju Srbiji za izručenje Marovića, posljednju nakon odluke SAD.

Kako je dodao Milović, očigledno je da Marović ima odredjenu zaštitu u Srbiji jer se on slobodno kreće po Vračaru gde “pije kafu”.

Milović je kazao i da postoje indicije da se u Srbiju krije i bivši direkror Uprave za katastar Dragan Kovačević.

Dragan Kovačević se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu koja je nezakonito upisivala državno zemljište u zoni morskog dobra na fizička i pravna lica, a od februara 2021. nedostupan je pravosudnim organima.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare