Dogovorena Vlada Crne Gore: Lekić mandatar, obavešten Đukanović

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen Al Jazeera

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da su stranke dogovorile da formiraju novu Vladu Crne Gore, a da mandatar bude Miodrag Lekić, prenose Vijesti.

Lider DEMOS-a Lekić je i zvanično kandidat za mandatara 44. crnogorske vlade, saopštio je Mandić i precizirao je da je podršku Lekiću dao 41 poslanik parlamentarne većine.

Mandić obavestio Đukanovića da je Lekić predložen za mandatara

Jedna od lidera DF-a Andrija Mandić obavestio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je skupštinska većina predložila Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

U pismu Mandića obaveštava da su političke stranke, pobednice izbora 2020. godine, Nova srpska demokratija, Demokratska Crna Gora, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena reformska akcija, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, CIVIS i Demos, postigle politički dogovor da mandatar za sastav nove Vlade bude Miodrag Lekić. Sa tom odlukom su sve pobrojane stranke, pojedinačno, na današnjoj konferenciji za novinare, upoznale domaću i međunarodnu javnost.

„Tim dogovorom, omogućeno je da se izabere demokratska i legitimna Vlada jer za to postoji saglasnost svih nas koji činimo apsolutnu većinu u Parlamentu, čime su se stekli uslovi da se, u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sledeće Vlade poveri gospodinu Miodragu Lekiću. Želim da Vas obavestim da su razgovori parlamentarne većine bili veoma uspešni i da smo u dosadašnjem radu daleko odmakli u saglasnosti vezano za program i sastav nove Vlade, kao i u pripremi koalicionog ugovora kojeg ćemo zaključiti neposredno pre njenog izbora u Parlamentu. Vašim današnjim davanjem mandata, stvorila bi se neophodna osnova za konsolidaciju društva i efikasni odgovor na socioekonomsku krizu koja je zahvatila čitav evropski kontinent, pa i našu državu, kao i na bezbednosne izazove i probleme koji u dugom vremenskom roku potresaju zemlju“, navodi se u pismu.

Mandić očekuje da će Đukanović postupiti isto kao i u slučaju izbora prethodne vlade i pokazati dužnu efikasnost kako bi se nova Vlada u izuzetno kratkom roku posvetila životnim prioritetima Crne Gore.

Podsetimo, danas ističe rok do koga bi predsednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

Buduća vlada biće sastavljena po paritetnom principu, pola ministarstava će imati URA, SNP, i možda manjinske partije, a polovinu mandata će imati DF, Demokrate, saopštio je Mandić. On je kazao da će zlatni glas imati premijer Lekić.

Potpredsednik Demokrata Dragan Krapović saopštio je nakon sastanka parlamentarne većine, da kandidaturu za Lekića potpisali DF, Demokrate. Ujedinjena, i Prava Crna Gora, da je čuo da će to potpisati još SNP i CIVIS.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare