Hrvatska privreda pala za 0,7 odsto, BDP nastavio da tone

Hrvatska privreda pala za 0,7 odsto, BDP nastavio da tone

Hrvatska privreda je u prvom tromesečju ove godine pala za 0,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, prema preliminarnoj proceni Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je četvrto uzastopno tromesečje da hrvatska ekonomija beleži pad na godišnjem nivou, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 odsto.

Ipak, ovo slabiji rezultat nego što se očekivalo. Od šest analitičara,  troje je očekivalo rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) između 0,7 i 4,0 odsto, dvoje stagnaciju, a jedan je predviđao pad od 6%.

Pad u prvom kvartalu je posledica nastavka slabosti privatne potrošnje, najveće stavke BDP-a.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava je pala u proteklom kvartalu za 0,4 posto u odnosu na isti period prošlegodine. Izvoz robe i usluga je potonuio za 0,9 odsto međugodišnje. Pri tome, izvoz robe je porastao za 8,3 procenta, dok je izvoz usluga pao za 18,6 odsto.

Uvoz robe i usluga je istovremeno smanjen za 2,1 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je uvoz robe bio veći za 1%, dok je uvoz usluga pao za 19,7 odsto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u periodu januar-mart za 4,6 odsto na godišnjem nivou, što je ubrzanje u odnosu rast od 4,2 odsto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrosnja za 0,2 % međugodišnje.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromesečju porastao za 5,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou skliznuo za 0,9 odsto.

Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare