„Kad ubijem Ašanina, završavam Abazovića“

„Kad ubijem Ašanina, završavam Abazovića“

Navodni plan likvidacije potpredsednika Dritana Abazovića ovih dana je u fokusu kako crnogorskih, tako i svih medija na Balkanu. Kako navode Vijesti, jedan od uhapšenih pripadnika “kavačkog klana” potvrdio je da je Abazović bio meta, a crnogorska policija presrela je i komunikaciju Gorana Pantovića (43) koja to potvrđu

„Kad ubijem Ašanina, onda ćemo završiti i Abazovića jer nam je uhapsio šefa“. Ovo je navodni deo presretnute komunikacije Gorana Pantovića (43), uhapšenog zbog likvidacije Mojkovčanina Zorana Ašanina (65), sa jednim od pripadnika kavačke kriminalne grupe.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su pripadnici policije rešavajući taj slučaj došli do saznanja da je potpredsedniku Vlade Dritanu Abazoviću ugrožen život od strane Slobodana Kašćelana i njegove grupe. Motiv je prošlonedeljno hapšenje Kaščelana.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, nakon informacije o mogućoj ugroženosti koordinatora bezbednosnih službi, Abazović je u nedelju ekspresno dislociran iz Herceg Novog gde je boravio u službenoj poseti.

“Tokom rada sa stranačkim kolegama, stigla je informacija o njegovoj ugroženosti, nakon čega mu je policijsko obezbeđenje odmah pojačano i promenjen mu je plan rada za drugi deo dana, odnosno hitno su ga prevezli u Podgoricu”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su, u saradnji sa drugim državnim institucijama, preduzeli dodatne mere za zaštitu bezbednosti Abazovića.

Pantović se branio ćutanjem

Novljanin Goran Pantović juče pred višom tužiteljkom Milicom Rmandić nije želeo da priča o ubistvu Ašanina, za koje je osumnjičen. Tužiteljka Rmandić kazala je da se osumnjičeni branio ćutanjem, nakon čega mu je odredila zadržavanje. Tužilački pritvor odredila je i Mojkovčaninu Velimiru Ljujiću, osumnjičenom da je Pantoviću pomagao nakon ubistva.

On je u Višem državnom tužilaštvu tvrdio da ne zna ništa o likvidaciji sugrađanina i da je Pantovića samo odvezao do bjelopoljskog sela Žari. Na teret mu stavljaju da je počinio krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela. Pantovića su juče locirali i uhapsili službenici Centra bezbednosti Bijelo Polje i Odeljenja bezbednosti Mojkovac, koji su postupali u koordinaciji sa Sektorom za borbu protiv kriminala. Iz Uprave policije saopšteno je da su u intenzivnoj potrazi učestvovali i pripadnici granične policije.

Zoran Ašanin. Foto: Privatna arhiva

Osumnjičeni za ubistvo vlasnika mojkovačkog motela “Krstac” uhapšen je u jednom ugostiteljskom objektu u naselju Kovren. On je, prema tvrdnjama policije, nakon kraće svađe ubio Ašanina.

Ko su uhapšeni kavčani?

U istom predmetu sudi se i Igoru M. Božoviću, njegovom sinu Vladimiru Božoviću, Davoru M. Preleviću, Milošu D. Radonjiću, Siniši S. Vlahoviću, Aleksandru M. Đurišiću, Stefanu S. Brnoviću, Đerđu N. Camaju, Igoru M. Đurišiću, Aleksandri M. Bogdanović, braći Nikoli N. Andriću i Igoru N. Andriću, Tripu Z. Moškovu i Goranu S. Ljubatoviću. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove.

Kriminalna grupa imala je za cilj vršenje krivičnih dela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti, pranje novca. Kašćelan je krajem juna 2016. godine ranjen u Novom Sadu. Ova grupa je bila ujedninjena sa Škaljarskim klanom u jednu frakciju, do 2014. godine, kada je nestanak 200 kilograma kokaina u Valensiji izazvao raskol. Od tada traje rat klanova, koji je odneo mnogo žrtava, a mnoga ubistva dogodila su se u Srbiji – uglavnom na ulicama Beograda.

Ko je Kašćelanin?

Kašćelan je u žižu javnosti dospeo kada je preživeo atentat u Novom Sadu 2016. godine. Metak ga je pogodio u stomak, a čudo je da je preživeo jer je u njegov audi AG zasuo rafal metaka. Posle toga je za njim raspisana poternica. U decembru 2018, uhapšen je u Češkoj, zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je tada osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I. M.

Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim sarađivalo više policija iz nekoliko evropskih država.

U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način.

Novac za jemstvo su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400.000 evra, članovi Kašćelanove porodice su sakupili preko pola miliona.

Prema nekim navodima, trebalo je da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici. Plan je bio da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu. Hteli su da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačil.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije, niti ime mete.

Nova.rs/ Ksenija Stojiljković

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare