Krivokapić: Crna Gora spremna za potpis Temeljnog ugovora sa SPC

Izvor:

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom(SPC) biti potpisan onog trenutka kada Sinod SPC bude odlučio da je on prihvatljiv za njih.

Posle toga Vlada Crne Gore će ga usvojiti na narednoj sednici i dogovoriti termin potpisivanja sa njegovom Svetosti patrijarhom Porfirijem, rekao je Krivokapić.

– Ako ste vernik zaboravite da ste državnik, i ako imate priliku da utičete na taj ugovor, onda ćete u svakom slučaju učiniti sve najbolje da taj ugovor niko nikada ne ospori. To znači da ćete ispoštovati svako slovo Ustava i Zakona Crne Gore – poručio je Krivokapić.

On je rekao da je u pripremi posete Beogradu kontaktirana Patrijaršija, jer je želeo da svoju posetu Srbiji počne susretom sa patrijarhom Porfirijem, ali da je iz Patrijaršije dobio odgovor da je Patrijarh ta dva dana, koliko traje njegova poseta odsutan iz Beograda.

Na pitanje da li oseća da je još uvek poželjan u Patrijaršiji kao državnik, Krivokapić je odgovorio da ne želi i ne može da se menja.

– Ako ste vernik, onda te vernik do kraja – poručio je Krivokapić.

On je naglasio da je njegova najvažnija obaveza da svi građani Crne Gore osećaju korist od njegove vlade bez obzira na veru i nacionalnost pripadaju.

– Mi želimo da obezbedimo dostojanstvo života svakog građanina kroz tri ključna projekta. To su Evropa sada, Evropa ovde i Crna gora odmah – rekao je premijer Crne Gore.

Na pitanje da prokomentariše to što Demokratski front (DF) ne odustaje od zahteva za rekonstrukciju vlade i traži novu bez njega na čelu Krivokapić je odgovorio da njegovu vladu održava narod.

– Narod stoji iza ove vlade, a ne političari. Da nije bilo te podrške građana, ne bih bio premijer. Da oni ne smatraju da vlada radi na dobrobit svih građana verovatno bi političari do sada našli načine da kroz parlament smene vladu ili krenu u nove izbore – kaže Krivokapić.

Prema njegovom mišljenju, novi izbori ili učešće u nekoj manjinskoj vladi predstavljaju, kako je rekao, saučesništvo određene politike sa prethodnim režimom. On je dodao da to smatra “opasnim poduhvatom”.

– Ja razmišljam da je Crnoj Gori nedostaje jaka partija centra koja bi pomirila dva jaka ekstrema u Crnoj Gori – odgovorio je Krivokapić na pitanje da li će osnovati svoju stranku.

Međutim, ističe da nije spreman da uđe u tu priču jer smatra da nije spreman da radi dve različite funkcije – da vodi vladu i da pravi stranku, što kako ističe, traži izuzetan angažman, ogromno vreme i formiranje organizacije od mnogo ljudi.

Premijer Crne Gore zamoljen da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je NATO zabrinut zbog eventualnog curenja informacija iz bezbednosnog sektora CrnoeGore zbog navodnog ruskog uticaja odgovorio je da je analizirao tu izjavu više puta i da misli da je to plod medijskih spekulacija.

– Ja sam tražio da mi kažu, ako postoji takve informacije koje su i gde je nastalo curenje. Mi preduzimamo sve mere da u bezbednosnom sektoru ne dođe do bilo kakvog curenja – rekao je Krivokapić.

On je podsetio je bila afera oko prisluškivanja specijalnog javnog tužioca 2017. godine, ali da je to afera bivše vlade.

– I u toj aferi imate pucanj u prazno. Onaj ko je trebalo da odgovara je priveden pa pušten. Isto se tako dešavalo i u brojnim drugim situacijama, što znači da nije problem ni u Vladi, ni parlamentu, već u pravosuđu, koje je ostalo jedina zarobljena institucija posle izbora – poručio je premijer Crne Gore.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar