Krivokapić u poslednjem trenutku sprečio da Cetinjski manastir ode u ruke CPC

Vlada Crne Gore je dan uoči sednice Skupštine Prestonice Cetinje, na kojoj je planirano da se raspravlja o inicijativi građana za “vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve”, naložila da na osnovu odluke iz 2005. godine taj manastir pređe u vlasništvo države.

Na ovaj način sprečeno je da manastir, jedna od najvećih svetinja Mitropolije crnogorsko – primorske Srpske pravoslavne crkve, pređe u ruke kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, piše portal Nova.rs.

Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem je Upravi za katastar i državnu imovinu juče naložila da bez odlaganja sprovede odluku donetu 2005. godine i u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir umesto Prestonice upiše državu.

Takođe, naloženo im je da u listu nepokretnosti unesu zabeležbu otuđenja i opterećenja, prenose Vijesti.

Takvu odluku Vlada je donela dan uoči sednice Skupštine Prestonice Cetinje, na kojoj je planirano da se raspravlja o inicijativi građana za „vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve“.

Uprava za katastar i državnu imovinu već je postupila po zaključku Vlade i upisala zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi manastir Svetog Petra.

Pre deset dana, 4. i 5. septembra na Cetinju su izbili neredi zbog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

Pojedini građani Cetinja, podržani istomišljenicima iz drugih krajeva Crne Gore koji se protive tome da SPC koristi Cetinjski manastir , blokirali su puteve, palili gume i bacali molotovljeve koktele na policiju. Demonstrante je podržao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem odlučila je da se ustoličenje obavi kako je bilo najavljeno i planirano, odnosno da omogući Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i mitropolitu Joanikiju ustavom garantovano pravo – da se u Cetinjskom manastiru ustoliči novi mitropolit.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar