Milanović: Nema razlike između “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini”

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen YouTube

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da nema razlike između ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i pozdrava “Slava Ukrajini”.

“Mučim se kao Isus da na neki način stavimo ove pokliče poput ‘Za dom spremni’ tamo gde im je mesto, a to znači sa strane, makni to. Nemoj da radiš štetu, ako nisi shvatio dosad, ne mogu te prevaspitati. Međutim, između ‘Za dom spremni’ i ‘Slava Ukrajini’ nema razlike”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je kazao da je činjenica da je pozdrav “Slava Ukrajini” poklič “najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili stotine hiljada Poljaka, Jevreja, šta su stigli”.

“To je jednako stari hrvatski pozdrav kao što je ‘Slava Ukrajini’ i ‘Sieg Heil’, stari nemački. Dakle, to ne želim slušati u hrvatskim prostorima. To što su se neki zapadni lideri, posebno u Kanadi, na to navukli jer su nepismeni, ili su naprosto takvi kakvi jesu, ja neću”, istakao je hrvatski predsednik.

Milanović je dao izjavu novinarima posle svečane dodele javnih priznanja Grada Zagreba u gradskoj Skupštini gde je tokom njegovog govora neko od učesnika događaja uzviknuo “Slava Ukrajini”.

O korišćenju ustaškog pozdrava u Hrvatskoj, Milanović je kazao da je “svoju poentu rekao u više navrata”.

“To nam radi štetu”, naglasio je Milanović.

Hrvatski predsednik je takođe podsetio da je za nekoliko dana godišnjica bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo stotine Dalmatinaca, istakavši da je za njega to antifašizam.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare