Milorad Antonić: Slatki problem Analene Berbok i naša gorka pilula

Izvor:
SEDMA SILA, Ilustracija, Foto: Printscreen
Hvala Analeni Berbok na iskrenosti, bravo Milanoviću na zdravom razumu!, Foto: Printscreen FoNet/Video

Šefice diplomatije Nemačke Analena Berbok na sastanku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu  rekla je  da : „Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih”.

Piše: MILORAD ANTONIĆ

Reagovali su mnogi, zapravo više su se bavili peglanjem kao nrp. zamjenica portparola vlade Krstijane Hofman  koja je petak (27.1.) izjavila da :”NATO i Njemačka ne učestvuju u ovom ratu. Mi podržavamo Ukrajinu ali nismo strana u ratu”,dok je nesrećni Šolc dan posle izjave ministarke Berbok  ponovio da Njemačka ni u kom slučaju nije u ratu i dodao: “Između NATO i Rusije ne smije biti rata”.

S druge strane,portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova bila je konkretna i  zatražila je   objašnjenje Njemačke ambasade u Moskvi zbog „kontradiktornih” poruka koje odašilje Berlin. „Njemačka s jedne strane tvrdi da ne učestvuje u ratu u Ukrajini a istovremeno ministarka kaže da se zemlje Evrope nalaze u ratu s Rusijom. Razumijete li vi sami o čemu govorite?”, napisala je Zaharova na platformi Telegram.

Ali reagovao je i predsednik  Hrvatske Zoran Milanović, čovek  kome možemo i imamo  mnogo šta zameriti  ali za   isto toliko bi mogli da mu  odamo prizanjje .  Predsednik Hrvatske je rekao.(pogledaj video)

Naravno, u javnsoti je već u opticaju teza da je reč o “ ishitrenoj izjavi” nemačke ministarke spoljnih poslova, ali nema ni jednog argumenta da nije tako kako je rekla šefica diplomatije Berbok. Nema ni komentara i pitanja kako je to moguće da osoba na tako važnoj funkciji jedne tako važne države može da bude neoprezna. Naime, koliko god je uputno razmišljati da ishitrene izjave bivaju ishitrene jer su odraz ličnog stava,(a oni su često jači od spoljnih ubeđenja), izjave i stavovi su ishitreni zato što se na relevantnim mestima tretiraju kao objektivni, istiniti, realni kako god to nazvali, pa osoba podleže tom ubeđenju (u zavisnosti od jačine ličnosti samo donekle (vremenski)),sasvim je normalno da je šefici dipolatije ta izjava ,upravo nakon često upotrebe i ubuđenosti u njenu ispravnsot samo “izašla” iz čaure u kojoj se takvi stavovi kao i mnogi drugi,čuvaju od javnsoti i upotrebe sve dok ne bude vreme da se obelodane.

Da je Analena Berbok kojim sluačjem bila na mestima i u društvu gde je skovan plan za tajnu vezanu za Minski sporazum, sasvim je sigurno da bi za tu podvalu saznali pre nego je to svesno i ciljano saopštila Angela Merkel. To zbog toga što se ishitrenost, pored poomenutog, dešava kod osoba kod kojih je veoma jaka prisutnost potrebe da, narodski rečeno, pokažu da znaju više i da time skrenu pažnju okoline od koje zavisi njihov rejting na svoje “vrednosti”. Jer zbog ne posedovanja pravih opšte prihvaćenih vrednosti(u diplomatiji je to uzdržanost, mudrost, plasnko i sistematsko razmišljenje(diplomatija je u pravom smislu reči ”industrija uspešne komunikacije “) na scenu stupaju one iz podsvesti.

I ono što je najvažnije. Imajući u vidu činjenicu da se, što se raspoloženja i zdravog razuma velika većina i sve više i više, ljudi sa ovih prostora čudi logici čenika upravo iz atara EU i naziva je lažima , prevarom i licemerjem, pogotovo to da snabdevanje oružjem nije učestvovanje u ratu, ne bi bilo čudno da je Analena Berbok dobila zadatak da izjavi to što je izjavila. I to u neko doba.Da li je to možda baš ovaj trenutak? I top baš tako kao što je Angela Merkel reka da je dogovor u Minsku bio prevara.U takvom mentalnom sklopu čopor političara iz tog dela Evrope i jednog dela sveta će se hvaliti (čitaj predstaviti to kao visok stepen svesti za očuvanje evropskihvrednosti) da je njihova ministarka spoljnih poslova odavno rekla da smo u ratu sa Rusjom.

Deo naraoda (oni koji prežive) će to progutati kao još jedno licemerje, drugi deo će odmahnuti rukom u stilu “nije im prvi ptu da lažu” a njima će savest biti mirna. Kao što im je mirna savest kada su u pitanju pitanju mnogi ratovi pa i onaj kada su nas bombardovali. Kada su oni i gde najavili rat?!

Tako mi, već izdresirani da ne reagujemo, da se ne branimo, da javnosti ukazujemo na loše strane takve politike, takvoj politici djemo legitimitet.

Toliko o Ani i njenim slatkim problemima(da su joj problem gorki već bi bila bivša) i našoj gorkoj piluli(da nam je slatka na ovom mestu bi bio tekst kako smo rešili problem Kosova i Metohije.

Zato još dugo će nam trebati političari poput predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji sve više dobro čita znakove pored puta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare