Mitropoliti Onufije i Amfilohije vodili litiju u Podgorici, hiljade na ulicama crnogorskih gradova

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit kijevski Onufrije, predvodili su večerašnju litiju ulicama Podgorice u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit kijevski Onufrije kazao je nakon litije da je mislio da je narod u Crnoj Gori  hrabar i silan.

„Ali kad sam došao ovde i vidio veliki broj ljudi, shvatio sam da ste lepši i blagorodniji nego što sam zamišljao“, rekao je Onufrije.

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije danas da mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, vladika Onufrije koji predvoditi večerašnju litiju u Podgorici ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, i da je neprikladno da predstavnik Ruske pravoslavne crkve komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca čime ugrožava postojeće prijateljske odnose između ukrajinskog i crnogorskog naroda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je nakon litije, da je mitropolit iz Ukrajine donio blagoslov Svetog Vladimira, duhovnog oca svih slovenskih naroda, koji je 988. krstio ruski narod u Dnjepru.

Litije, u kojima je učestvovalo hiljade vernika i građana, su i večeras održane u više crnogorskih gradova.

Litija u Beranama je krenula iz centra grada, od hrama Svetog Simeona Mirotočivog i kretala se ustaljenom trasom do manastira. Nakon održanog molebana u manastiru Đurđevi stupovi okupljenim vernicima se obratio sveštenik Ilarion koji je poručio da se “Kosovo danas brani u Crnoj Gori“.

“Braćo i sestre, Srbi i Crnogorci, kako su nekada mojkovački junaci omogućili odstupnicu i slobodu, tako će i danas posle ovih litija iza brda stići sloboda za čitav naš narod. Sve naše svetinje se danas brane u Crnoj Gori, Kosovo se danas brani u Crnoj Gori. Isto kao što čovek kada ga snađe nepravda dođe u crkvu i dohvati se oltara, tako i ja čujem ovaj vaš poklič “ne damo svetinje“ i molim vas da ga se držite dok ne pobedimo nepravdu“, poručio je Ilarion, preneli su podgorički mediji.

U Mojkovcu je litiju predvodio vladika Joanikije koji je zatražio da se iz Zakona o slobodi veroispovijesti izbrišu sve odredbe koji diskriminišu SPC i njene episkopije u Crnoj Gori.

“Mi ćemo se boriti za našu veru. Mojkovački junaci ginuli su za čast i obraz ove države, a svaki vaš izlazak je velika podrška crkvi. Ovaj Zakon je ništav, donijet bez naše volje. Lažu naše vlasti, kako mi ne poštujemo državu, kako je ovo veliko srpska politička priča, ali ta im priča ne prolazi više. Lažu, mi poštujemo Crnu Gori i Ustav, ali je ovaj Zakon protiv crkve“, kazao je Joanikije.

Litije se održavaju već dva meseca dva puta nedeljnjo – četvrtkom i nedeljom.

Za subotu ujutro u 9 sati je međutim zakazana litija u Podgorici koju će takođe predvoditi Onufije a Mitropolija je saopštila da je organizovan prevoz za vernike iz nekoliko gradova.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare