Narodna skupština Republike Srpske obeležava 30 godina postojanja

Izvor:
Beta

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas se održava svečana akademija povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Akademiji prisustvuju najviši zvaničnici RS, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Skupu prisustvuju i bivši predsednici Narodne skupštine, vladika banjalučki Jefrem, poslanici u parlamentu RS, kao i druge ličnosti iz političkog, javnog i društvenog života.

U Sarajevu je 24. oktobra 1991. godine formirana Skupština srpskog naroda u BiH, a takva odluka doneta je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SRBiH.

Posle izbijanja rata u BiH, sedište Skupštine srpskog naroda izmešteno je na Pale, a od 1998. godine administrativno sedište parlamenta RS je u Banjaluci.

Narodna skupština RS 9. januara 1992. godine usvojila je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obeležava kao Dan republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donela Ustav RS.

Sastav Narodne skupštine RS čine 83 narodna poslanika, izabrana na neposrednim parlamentarnim izborima.

Prvi posleratni izbori održani su 1996. godine, a do tada su Skupštinu činili poslanici koji su bili izabrani na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine, kao poslanici tadašnje Skupštine BiH.

Do 2002. godine narodni poslanici birani su na mandat u trajanju od dve godine, a od 2002. na četvorogodišnji mandat.

Narodna skupština do sada je imala devet saziva, a sadašnji 10. saziv konstituisan je posle izbora održanih u oktobru 2018. godine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar