21/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

“NEĆU DOĆI NA CETINJE DA BI MASKE PALE DO KRAJA” Krivokapić objasnio zašto 5. septembra neće biti na ustoličenju mitropolita Joanikija

Foto: Vlada Crne Gore/ S. Matić

Izvor:

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je u autorskom tekstu, koji je njegov Kabinet prosledio medijima, da je odlučio da ne ide na ustoličenje mitropolita Joanikija u nedelju na Cetinju, jer želi da se solidariše sa građanima koji ne mogu da prisustvuju tom činu, ali i da ne želi da liči, kako kaže, na predsednika Mila Đukanovića, bivšeg premijera Duška Markovića i predstavnike DF-a.

– Nisam populista i politički manipulator, i, mada mi se to često zamera, što van ustaljenog političkog protokola slobodnije izjavljujem ono što mislim, rekao sam javno ono što nijedan političar nije – naveo je Krivokapić, pošto je njegova jučerašnja izjava da neće ići na Cetinje izazvala niz negativnih reakcija u delu crnogorskog društva.

Tim pre, jer je Krivokapić ranije, kada su objavljeni datum i mesto ustoličenja izabranog mitropolita i kada je počelo protivljenje tom činu u Cetinjskom manastiru, izjavio da će ići na Cetinje i to bez obezbeđenja.

Krivokapić je juče rekao da je od odlaska na Cetinje odustao jer je, kak je preneo podgorički portal CdM, tako obećao ambasadorima Evropske unije u Crnoj Gori.

– Svojom najavom nedolaska na Cetinje želeo sam, suštinski, da doprinesem Crkvi, jer politika u ovako svetom danu za jednu vjersku zajednicu, kada skoro svi propagandno i populistički podgrijavaju tenzije, ne smije da traži bilo šta. I ne sme da pronalazi bilo šta – naveo je Krivokapić.

Premijer, kaže, i da je odluku da ne ide na Cetinje doneo nakon što se suočio sa dilemom da bi bio privilegovan u odosu na narod koji tom činu ne može da prisustvuje, jer je Mitropolija odlučila da ustoličenje bude održano u užem krugu, uz sveštenstvo i sa crkvenim velikodostojnicima, kao i narodnim predstavnicima iz crkvenih opština.

– Ne želim i neću, takođe, da ličim na Predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, koji se evo i danas sakriva iza gradonačelnika Podgorice najavljujući dolazak poslanika na Cetinje – naveo je Krivokapić i dodao:

– Ne želim i neću poput današnjeg istupa poslanika Duška Markovića da se bavim samo rečima i propagandnim inicijativama, a ne konkretnim delima, na smirivanju društvenih tenzija.

Krivokapić kaže da ne želi i neće da bude ni kao predstavnici Demokratskog fronta, inače, savez koji je predvodio izbornu listu Za budućnost Crne Gore sa Krivokapićem na čelu, za koje smatra da po “istoj matrici podgrejavanja tenzija najajvljuju dolazak na Cetinje, istog dana kada to najavljuje i DPS za svoje poslanike”.

– Ne želim i neću da se igram ni sa mirom u Crnoj Gori, ni sa zvaničnom odlukom Mitropolije da na ustoličenju bude prisutno samo sveštenstvo i predstavnici crkvenih opština. Ne želim i neću da neodgovorno potpaljujem i dolivam ne bih li bio zbog toga popularniji. Ne želim i neću da politički profitiram jer na to nemam državničko pravo -naveo je, između ostalog, Krivokapić.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: