Pahor i Putin uvode Dan slovenačko-ruskog prijateljstva

Izvor:
Beta

Predsednici Slovenije i Rusije, Borut Pahor i Vladimir Putin, složili su se juče u telefonskom razgovoru da dan ceremonije u Ruskoj kapeli ispod alpskog prevoja Vršič u Sloveniji ubuduće bude Dan slovenačko-ruskog prijateljstva.

Rusku kapelu su 1916. godine sagradili ruski ratni zarobljenici u znak sećanja na 110 poginulih saboraca koje je lavina odnela tokom izgradnje puta preko Vršiča (1.611 metara nadmorske visine) za austrijske snage u Prvom svetskom ratu. Tokom rekonstrukcije puta su 1937. godine nađeni ostaci tela mnogih ruskih zarobljenika i sahranjeni u kosturnici pored drvene Kapele koja je obnovljena 2006. godine.

Pahor je prošle nedelje predložio Putinu da ceremonija u Ruskoj kapeli, koja se svake godine održava krajem jula, bude proglašena Danom slovenačko-ruskog prijateljstva, a ruski predsednik je danas obavestio Pahora da prihvata predlog, saopšteno je u Ljubljani.

“Ruska kapela simbolizuje povezanost Slovenaca i Rusa, a godišnja ceremonija pored nje podseća na važnost mira. To nije samo po sebi razumljivo, moramo neprestano težiti miru”, navodi se u saopštenju.

Putin i Pahor su se dogovorili da Dan slovenačko-ruskog prijateljstva sledeće godine bude posvećen 30. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Pahor i Putin su razgovarali i o drugim temama i ocenili da iako postoje razlike u političkim stavovima njihovih držaava, treba uložiti napore za dijalog u korist mira i prijateljstva, prenosi slovenačka agencija STA koja dodaje da su izrazili nadu da će se posle pandemije korona virusa obnoviti i ekonomska saradnja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare