Plenković: Nema razloga za zabrinutost BiH zbog odlagališta radioaktivnog otpada

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će Hrvatska pri izradi odlagališta radioaktivnog otpada blizu granice s BiH primeniti najviše bezbedosne standarde.

Na zajedničkoj sednice Vlade Hrvatske i Saveta ministara BiH u Zagrebu Plenković je rekao da je plan da se odlagalište gradi na Trgovinskoj gori, na Baniji, na nenaseljenom području gde bi se skladištio nisko ili srednje radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško koji “vrlo malo zrači”.

On je kazao da Hrvatska nema “interes da ugrozi svoje stanovnike, a kamoli nama prijateljske, susedne zemlje”.

Na pitanje o izboru lokacije uz granicu s BiH što je za tu zemlju sporno, Plenković je na sednici rekao da Hrvatska o tome samostalno donosi odluku.

“Kad bi neko stojao 365 dana 24 časa ispred zida tog odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvog zračenja za vreme putovanja avionom iz Evrope u Ameriku”, naveo je premijer, preneli su hrvatski mediji.

Jedna od tema zajedničke sednice bio je i evropski put BiH, a Plenković je novinarima rekao da je Hrvatska spremna da prenese iskustva Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo da se razreše i svojevrsna prethodna pitanja, poput ustavnih reformi i reformi izbornog zakona koje su temelj funkcionisanja svake države”, istakao je hrvatski premijer.

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Bojana Krišto je rekla da se BiH obavezala da će u roku šest meseci sprovesti ograničene promene ustava BiH i izbornog zakona i sprovesti presude Evropskog suda za ljudska prava da bi se “otklonio svaki vid diskriminacije prema svakom pojedincu koji ne pripada nijednom od konstitutivnih naroda”, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

Ministri dve vlada raspravili su više od 30 tačaka, uglavnom vezanih uz evropski put BiH i infrastrukturne projekte koji se odnose na mostove i saobraćajnice.

U tom smislu posebno je istaknuta važnost projekta izgradnje gasovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare