Slovenija: Zaključavanje do 11. aprila, od danas stupaju na snagu stroži uslovi pri ulasku u zemlju

Slovenija: Zaključavanje do 11. aprila

Vlada Slovenije prihvatila je juče popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih uvedu strože protivepidemiološke mere, uz jedanaestodnevno zatvaranje koje će trajati od 1. do 11. aprila, javili su medijiu u Ljubljani posle sednice vlade.

U tom periodu uvodi se obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, a biće zabranjeno kretanje izvan regija, izuzev na dan Uskrsa, kada će biti dozvoljeno porodično okupljanje do šest osoba iz dva domaćinstva zajedno s decom iz istih porodica.

Javne službe će uglavnom raditi od kuće, što je preporučeno i državnim preduzećima i privatnim poslodavcima, a kao altentiva je sugerisano korišćenje godišnjih odmora u tom periodu. Javni prevoz biće do 11. aprila organizovan po redu vožnje za vikend i praznike, a škole i vrtići privremeno će raditi „na daljinu“, izuzev za decu čiji roditelji obavljaju neophodne poslove.

Ministar zdravstva Janez Poklukar objasnio je da se novim zatvaranjem „kupuje vreme“ za očuvanje održivosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama, dok ne budu vakcinisane rizične grupe i starije osobe, uz ocenu da će za to biti potreban „još koji mesec“.

Već od ponedeljka 29. marta stupaju na snagu stroži uslovi pri ulasku u Sloveniju, bez izuzetaka, a za ulazak će važiti samo negativni PCR testovi, rekao je danas novinarima slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Premijer Janez Janša objasnio je kako se pojačana kontrola na spoljnim granicama uvodi i zbog „alarmantnog stanja“ i širenja epidemije u pojedinim državama zapadnog Balkana. Slovenija je danas prijavila sedam smrtnih slučajeva kovida 19, dosad ukupno 4.018, dok je tokom poslednja 24 sata urađen 3461 test i potvrđeno još 640 zaraženih.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar