U Hrvatskoj aktivno najmanje 945 tužbi protiv novinara i medija

Izvor:

U Hrvatskoj je aktivno najmanje 945 tužbi protiv novinara i medija od kojih 910 za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda teških 5,4 miliona evra, saopštilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Više od polovine svih tužbi odnosi se na Hanza mediju, koja, među ostalim, izdaje Jutarnji list, Slobodnu Dalmaciju i Globus. Tužbama obuhvaćenim istraživanjem HND, od 22 medija se potražuje 5, 4 milliona evra.

Medije i novinare najčešće tuže političari, sudije, ali i pojedini građani.

Po istraživanju, devet medija je prijavilo i 35 krivičnih postupaka, a najduži sudski spor se vodi protiv Večernjeg lista – 33 godine.

Predsednik HND Hrvoje Zovko ukazao je danas da rezultati istraživanja pokazuju da “pravosudna represija prema novinarima i medijma ne jenjava”.

On je naglasio da će strukovna organizacija taj problem internacionalizovati, a vladu je pozvao da dekriminalizuje dela protiv ugleda i časti, prenela je agencija Hina.

On je dodao da je Hrvatska rekorder u Evropi po broju tužbi sudija protiv novinara I u tom smislu naveo osječkog sudiju Zvonka Vrbana koji je proglašen najvećim evropskim zavisnikom o tužbama.

Predsednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je na skupu HND da bi bilo poželjno da sudije nisu tužioci.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare