U Zaplaniku održan Petrovdanski sabor i služen pomen Čiča Draži i carskoj porodici Romanov

Izvor:
Politički.rs

U selu Zaplaniku u Trebinjskoj Šumi je juče, 17. jula, održan tradicionalni Petrovdanski sabor, koji se održava svake godine prva nedelja po Petrovdanu.

Sabranje je počelo Svetom liturgijom u hramu Sv. Petra i Pavla, kojom je načalstvovao lokalni paroh protojerej- stavrofor Aleksandar Ilić , uz sasluženje arhimandrita Isaije nastojatelja manastira Sv. Đorđa na Zupcima i jeromonaha Marka iz manastira Zavale, kao i uz molitveno učešće vjernog naroda koji je došao iz Trebinja, Ivanice, Dubrovnika, Crne Gore, Srbije, Kanade…

Ova crkva je saborna za nekoliko sela Trebinjske šume. Mještani sela Orah, Kutina, Uskoplje, Nenovići, Kalađurđevići, Vukovići, Zaplanik, Koštrikovac, Ladnice, Slavgostići, Srnjak, Začula…, počeli su sa obnovom ove svetinje 2008. godine, a ona je osveštana prije nekoliko godina, navodi se iz Odbora za obnovu.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, crkva svetih apostola Petra i Pavla u Zaplaniku proglašena je nacionalnim spomenikom ispred reda Srpskog naroda 2014. godine, dok je širi prostor oko crkve proglašen istorijskim područjem.

Nakon molitve u hramu koji je podignut 1864 na temeljima dosta starijega hrama krenula je praznična litija do ostataka starog srednjovjekovnog hrama Sv. Petra i u njemu je blagosiljan slavski kolač, koljivo i služen je pomen Ruskoj carskoj porodici Romanov koje Srpska pravoslavna crkva proslavlja upravo na današnji dan. Pomen je služen i generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću koji je takođe na današnji dan mučenički stradao od iste bezbožničke ruke na montiranom procesu 1946. godine.

Na kraju sabranja sabranima se riječima pouke obratio nadležni paroh otac Aleksandar, iguman Isaija i monah Marko. Ispred grada Trebinja prisutne je pozdravio predsednik gradske skupštine Dragoslav Banjak, Stevo Putica predsednik crkvenog odbora se svima zahvalio i pozvao sve prisutne na trpezu ljubavi uz koju su svi uživali slušajući gusle dva vrsna guslara Miloša i Rista Lečića.

“Neka bude srećan ovaj divni i veliki praznik! Da svi idemo putem Gospodnjim, putem Svetih apostola, da svoju vjeru svjedočimo riječju, a još više svojim životom i svojim primjerom u sve dane svoga života”, poželeli su iz Odbora za obnovu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare