Vladajuće partije SDSM i DUI očekuju novu pobedu na lokalnim izborima u S. Makedoniji

Izvor:
Beta

Generalni sekretar SDSM Ljupčo Nikolovski izjavio je večeras da prvi trendovi rezultata sa lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji pokazuju da će koalicija te vladajuće stranke zabeležiti još jednu izbornu pobedu.

On je, na prvoj konferenciji za novinare u SDSM posle zatvaranja biračkih mesta, ocenio da je prvi krug ovih lokalnih izbora “protekao demokratski, mirno i dostojanstveno”.

Nikolovski je potvrdio da je na biračkim mestima bilo problema sa novim načinom glasanja sa identifikacijom glasača preko otiska prsta, ali je podsetio da je to uvedeno na insistiranje opozicione VMRO DPMNE.

“VMRO DPMNE je insistirao na ovoj novini i mi smo kao odgovorna vlast prihvatili taj zahtev opozicije”, rekao je Nikolovski.

Portparol DUI, albanskog partnera u vladi SDSM, Bujar Osmani je na konferenciji za novinare rekao da ta partija očekuje pobede u tri opštine u prvom krugu lokalnih izbora.

Kako je istakao Osmani, DUI ima ogromnu prednost u svim opštinama gde ima kandiate, a prema preliminarnim rezultatima od do sada prebrojanih glasova, očekuje pobedu u prvom krugu u Saraju, Plasnici i Lipkovu.

“DUI ima prednost u svim drugim opštinama u kojima je učestovala sa svojim kadidatima”, rekao je Osmani, koji je ministar spoljnih poslva Severne Makedonije.

Prema podacima sa sajta Državne izborne komisije (DIK) Severne Makedonije, do 19.30, pola sata pre zatvaranja izbornih mesta, glasalo je oko 50 odsto upisanih birača na osnovu obradjenih 3.284 biračkih mesta, odnosno 94,37 odsto.

Na poslednjim lokalnim izborima VMRO DPMNE je osvojila pet opština u Severnoj Makedoniji, a glavni konkurent, vladajući SDSM, 53 opštine. Najveća albanska partija trenutno upravlja sa 10 opština.

Gradjani Severne Makedonije su danas, na sedmim po redu lokalnim izborima, birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju.

U opštinama u kojima u prvom krugu ne bude izabran gradonačelik ili ne izadje trećina glasača na izbore za odbornike, drugi krug će biti održan za dve nedelje.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar