Zabrana kretanja u Severnoj Makedoniji, najavljene pojačane kontrole i kazne

Zabrana kretanja u Severnoj Makedoniji, najavljene pojačane kontrole i kazne

U Severnoj Mаkedoniji večeras u 22.00 je kao mera za sprečavanje ubrzanog širenja koronavirusa počeo policijski čas koji će trajati do 5.00 i to ograničenje kretanja će važiti do 22. marta.

Najavljene su pojačane policijske kontrole u vreme polcijskog časa, a za nepoštovanje policijskog časa za građane su predviđene visoke novčane kazne ili zatvor do jedne godine, a za firme novčana kazna do 30 miliona denara.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je objasnio da policijski čas mora da bude uveden jer se zemlja suočava sa snažnim talasom epidemije i istakao da je britanski soj koji se brže širi prisutan u više od 70 odsto slučajeva.

Prema njegovim rečima, cilj je da se smanji kretanje u večernjim satima posle zatvaranja ugostiteljskih objekata i očekuje da će se tako ograničiti širenje koronavirusa preko mladih koji su, po svemu sudeći, najčešći prenosioci zaraze.

Policijski čas neće neće važiti za putnike na međunarodnim aerodromima i u drumskom putničkom saobraćaju, kojima će se kao dozvola za kretanje priznavati karte.

Špediterima i osobama koje obavljaju transport za vreme zabrane kao dozvola će se prihvatati putni nalog, dok će transporteri u tranzitu imati obavezu da zemlju napuste u roku od tri sata.

Odstupanja će važiti i za sve građane kojima za vreme zabrane kretanja zatreba hitna medicinska briga, ali da bi nekud otišli to će morati da najave Ministarstvu unutrašnjih poslova na telefon 192.

Tokom pocijskog časa slobodno će moći da se kreću pripadnici posebnih službi, zdravstveni radnici, pripadnici policije i vojske, a uz posebne dozvole i drugi zaposleni koji rade u to vreme.

Odlukom vlade u Skoplju svi koji iz afričkih zemalja ulaze na teritoriju Severne Makedonije – i makedonski građani i stranci, obavezno će biti upućivani u dvonedeljnu izoloaciju (karantin).

Policijski čas je kao mera za sprečavanje širenja koronavirusa u Severnoj Makedoniji prvi put uveden 22. marta prošle godine, a ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija „pod kontrolom“.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare