Zaev narednih dana očekuje isporuku prvih vakcina iz Srbije

Zaev narednih dana očekuje isporuku prvih vakcina iz Srbije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da očekuje da prve vakcine protiv kovida 19 narednih dana dođu iz Srbije i da bi pre polovine februara mogle da stignu i vakcine iz Kine.

„Prve vakcine koje očekujemo da stignu su pomoć iz prijateljske Srbije od 8.000 Fajzerovih vakcina, za koje verujem da će ovih dana stići pismena potvrda te kompanije da te vakcine mogu da počnu da koriste naši zdravstveni radnici“, rekao je Zaev novinarima.

Premijer je istakao da će se ove sedmice „zaokružiti postupak“ za nabavku 200.000 doza iz Kine, da bi, kako je rekao, „negde od 10. do 15. februara dobili i kineske vakcine“.

„Imali smo razgovore s našim strateškim partnerima – s NATO i Vašingtonom i utvrdili smo da nabavka vakcina iz Kine nije geopolitičko pitanje, već suvereno pravo svake države. Pokušavamo da nabavimo vakcine svugde gde su nam dostupne“, rekao je on.

Zaev je rekao da se po direktnom dogovoru s Fajzerom prve količine vakcine od 5.850 doza tog proizvođača očekuju polovinom februara i da uz to „očekuje lepo pozitivno rešenje od Evropske delegacije“, istićući da komesar Oliver Varhelji „ulaže maksimalne napore“ i da je obezbeđeno 70 miliona evra.

Ministarstvo zdravlja je objavilo da je planirano da prve vakcine protiv kovida-19 preko svetskog programa Kovaks stignu u martu.

Kovaks je u utorak obavestio da je za Severnu Makedoniju predviđeno između 103.200 i 175.200 doza vakcine AstraZeneka, od kojih bi oko 35 odsto trebalo da stigne u prvom, a ostatak u drugom kvartalu.

Vlasti Severne Makedonije su se s Fajzerom u direktnim pregovorima dogovorile o 800.000 doza vakciina za ovu godinu, a preko Kovaks mehanizma je, kako je ranije saopštavano, obezbeđeno 833.000 doza. Sličnu količinu Severna Makedonija je prvobitno planirala da nabavi preko Evropske komisije i zemalja članica EU.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare