Zaev: Svaki građanin će moći da gaji kanabis za ličnu upotrebu

Zaev: Svaki građanin će moći da gaji kanabis za ličnu upotrebu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će u toj zemlji svaki građanin moći za ličnu upotrebu da gaji dva do tri stabala kanabisa, prenosi portal Plusinfo.

Zaev je u makedonskom Sobranju odgovarajući na poslaničko pitanje rekao da će sa legalizacijom i dekriminalizacijom kanabisa otvoriti mogućnost da svaki građanin za svoju ličnu upotrebu moći da gaji određenu količinu kanabisa.

“Naš stav je jasan po ovom pitanju. Neće biti privilegija samo za bogate da investiraju, cilj je da se omogući svakom građaninu da može da gaji dva do tri stabla pod kontrolom agencije što je i predviđeno zakonom kako bi mogao da je koristi za ličnu upotrebu ili da delegira nekoj kompaniji da umesto njega gaji. I svako stablo će biti obeležano posebnim brojem zbog kontrole”, rekao je Zaev.

On je ponovio da se sa legalizacijom marihuane otvaraju i ekonomski potencijali za razvoj određenih privrednih grana.

“Legalizacija marihuane u državi ima konačan cilj da razvije ugostiteljstvo i turizam i sve uslužne delatnosti koji definitivno veoma malo učestvuju u BDP, odnosno oko četiri odsto”, naveo je Zaev.

U Holandiji, dodao je on, uslužne delatnosti učestvuju sa više od 60 odsto BDP, a u drugim zemljama 25, 35, ili 45 odsto.

Zaev je takođe rekao da su iskustva pokazala da u svim zemljama u kojima je koriščenje marihuane legalizovano, koriščenje heroina, kokaina i drugih teških droga opalo od 30 do 50 odsto

Blic, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare