Apelacioni sud u Njujorku vratio na snagu zabranu Trampu da omalovažava sudsko osoblje u postupku

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printsscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

Apelacioni sud u Njujorku vratio je danas na snagu naredbu kojem se Donaldu Trampu zabranjuje da komentariše sudsko osoblje u postupku koji se protiv njega vodi zbog finansijskih malverzacija.

Sudija Artur Engoron, koji je postupajući u ovom postupku, izdao je naredbu 3. oktobra, nakon što je Tramp na društvenim mrežama objavio ponižavajuć komentar na račun jedne sudske službenice.

Tramp, bivši predsednik SAD koji želi ponovo da bude republikanski kandidat za tu funkciju, žalio se na odluku sudije Engorona, i ona je privremeno bila suspendovana dok Apelacioni sud ne odluči po žalbi.

Ona je danas odbijena, odlukom četvoročlanog veća Apelacionog suda, i naredba je posle 15 dana suspenzije vraćena na snagu.

U spornoj objavi Tramp je iznosio neosnovane tvrdnje u vezi sa ličnim životom sudske službenice, a izneo ih je već drugog dana suđenja, pokrenutog po optužnici njujorške glavne tužiteljke Leticije Džejms.

Prema navodima iz optužnice, Tramp je naduvavao svoj imetak u finansijskim izveštajima kako bi sebi obezbedio pravo da uzima kredite i da olakšao sklapanje poslovnih dogovora.

Tramp poriče sve optužbe.

Sudija Engoron je posle izdavanja naredbe kaznio Trampa novčano, u iznosu od 15.000 dolara, jer je tu naredbu kršio, a proširio je važenje naredbe i na Trampove advokate, pošto su oni dovodili u pitanje istaknutu ulogu sudske službenice Elison Grinfild, koja sedi odmah do sudije.

Trampovi advokati tužili su Engorona zbog izdavanja naredbe protiv Trampa, nazvavši je uzurpacijom moći, a na osnovu jednog propisa savezne države Njujork koji dozvoljava da se pod određenim uslovima tuže sudije zbog odluka koje donose.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare