Da li se vraća Donald Tramp?

Izvor:

Bivši američki predsednik Donald Tramp krenuo je u kampanju za parlamentarne izbore 2022. godine mitingom u Ohaju. On je na skupu rekao da zemlja ide “ka propasti” sa sadašnjim predsednikom Bajdenom, ali je predstavio i plan osvete republikanskim kongresmenima koji su glasali za njegov opoziv. Može li Tramp “Ameriku opet učiniti velikom” – još jednom?

Činjenica da Tramp kampanju počinje sa namerom da se obračuna sa partijskim neistomišljenicima, za istoričara i spoljnopolitičkog urednika američkog časopisa “Hronikls” Srđu Trifkovića nije iznenađenje.

On podseća da je još 2016. bivši predsednik unutar Republikanske stranke imao ogorčene neprijatelje koji su pripadali partijskom establišmentu i koji su neraskidivi deo onoga što Tramp naziva “vašingtonskom močvarom”. Njihovo oličenje je, kaže Trifković, predstavljao Mit Romni, kandidat republikanaca na izborima 2012. i jedini republikanac koji je u Senatu glasao za Trampov impičment.

– Taj establišmentski segment Republikanske stranke se ponadao da će sa Trampovim udaljavanjem iz Bele kuće i sa time što mu je uskraćen pristup društvenim mrežama, nastupiti trenutak da oni napokon povrate svoje pozicije. Međutim, prevarili su se jer je većina republikanskih kongresmena i senatora ostala dosledna u podršci Trampovom narativu i to ne zato što se zaista sa njim u svemu slažu, već pre svega jer su zainteresovani za svoju političku budućnost – navodi Trifković.

Kada je reč o Trampovoj podršci kampanji republikanaca za izbore za Kongres iduće godine, istoričar kaže da neki republikanski stratezi smatraju da bi bivši predsednik i sam trebalo da se kandiduje.

– Ne da bi nastavio svoju političku karijeru kao običan kongresmen, već zato što bi kao član Kongresa vrlo lako mogao da bude izabran za vođu republikanskog kokusa u tom telu. Sa te pozicije on bi, ukoliko republikanci iduće godine na međumandatnim izborima dobiju većinu u Predstavničkom domu, mogao da bude izabran i za predsedavajućeg Predstavničkog doma, kao što je to bila Nensi Pelosi kada su demokrate imale većinu u vreme njegovog predsednikovanja. Kao treći u hijerarhiji američkog političkog sistema Tramp bi apsolutno zagorčao život i Bajden-Harisovoj administraciji i celom liberalnom establišmentu, koji je mislio da ga se jednom za svagda otarasio – ocenjuje Trifković.

Republikanci, uveren je Trifković, imaju solidne izglede da preotmu većinu u Predstavničkom domu.

Na mitingu u gradiću Velington u državi Ohajo Tramp je žestoko kritikovao imigracionu politiku predsednika Bajdena, a od svojih pristalica je zatražio da nesebično pomognu republikancima da vrate većinu u Kongresu. Kada je reč o osveti republikancima koji su glasali za njegov opoziv, kao prvog “izdajnika” označio je kongresmena iz Ohaja Entonija Gonzalesa.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar