FRANCUSKA POVUKLA AMBASADORE IZ VAŠINGTONA I KANBERE: Zahuktava se diplomatski rat

FRANCUSKA je opozvala ambasadore iz Vašingtona i Kanbere, navodeći kao razlog neprihvatljivo ponašanje SAD, Velike Britanije i Australije u postizanju sporazuma o nuklearnoj podmornici za Australiju, čime je poništen francuski ugovor o izgradnji brodova.

– Na zahtev predsednika Republike Emanuela Makrona, odmah sam povukao u Pariz na konsultacije ambasadore u SAD i Australiji – rekao je danas ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian.

Pariz smatra da je napuštanje projekta izgradnje dizel podmornica između Francuske i Australije neprihvatljivo ponašanje, i da će to uticati na samu koncepciju saveza i partnerstava u budućnosti.

Podsećamo, američki predsednik DŽo Bajden, australijski premijer Skot Morison i njegov britanski kolega Boris DŽonson najavili su inicijativu “AUKUS” u sredu. Među glavnim ciljevima saveza ovih “pomorskih demokratija” je projekat kom će se Kanberi isporučiti podmornice na nuklearni pogon, čime bi Australija postala sedma država na svetu koja upravlja takvim plovilima, i jedina bez sopstvenog nuklearnog arsenala.

Pariz je navodno saznao za sporazum iz medija, a australijski zvaničnici insistiraju da bi raniji francusko-australijsko dogovor mogao biti otkazan.

Ministar Le Drian je to kasnije nazvao “nožem u leđa”, a Makronova prva reakcija je bila otkazivanje svečanosti u francuskoj ambasadi u Vašingtonu.

Ne samo da je Pariz isključen iz novog anglofonog saveza, već je izgubio ugovor o isporuci Australiji podmornica sa konvencionalnim pogonom u vrednosti do 66 milijardi dolara. Francuska vlada ima većinski udeo u Naval Grupi, koja je radila na ugovoru.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare