Lavrov: O izolaciji Rusije govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada

Izvor:
Sputnjik, Politički.rs, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije govorio je danas za srpske medije o aktuelnim međunarodnim temama.

Lavrov: Znamo kakav se pritisak vrši na Srbiju

Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju, rekao je na početku obraćanja ruski šef diplomatijem prenosi Sputnjik na svom Telegram kanalu.

O zapadnim sankcijama Rusiji

Uvek će biti nađen povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu. Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču, rekao je ruski šef diplomatije.

Na pitanje ima li izolacije Rusije, Lavrov je odgovorio:

“Nikakve izolacije nema. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada”.

Same SAD se plaše izolacije

Imamo ogroman broj partnera, u azijsko-pacifičkom regionu, u Latinskoj Americi, imamo dobre odnose s nizom međunarodnih organizacija. I naravno, u strateški najvažnijem regionu, a imam u vidu Evroaziju formirane su i uspešno rade uz učešće Rusije organizacije poput Šangajske organizacije za saradnju. Sa Kinom imamo najbolju saradnju u istoriji, razvijamo saradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike.

Foto: Press-služba MID RF

Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN. Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska.

Ako pogledamo kako funkcionište savremeni Zapad i kako su SAD pokorile čitavu Evropu, videćemo da rukovode ne samo NATO i EU koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija SAD. Ako vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija.

Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak

U životu postoje važnije stvari i njima se rukovodi ogroman broj zemalja i civilizacija na planeti: treba poštovati jedan drugog, a ne nametati svima svoje pseudovrednosti. Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak, ta orijentacija je osuđena na propast.

O Srbiji između Istoka i Zapada

Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo.

Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja.

Nikad ništa ne namećemo silom, što čini Zapad putem ekonomskih i drugih ucena. To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima.

Na pitanje da li je moguć sastanak Putina i Zelenskog Lavrov odgovara:

Predsednik Putin je rekao da nikad nije odbijao susret samo da je potrebno da on bude dobro pripremljen. Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno.

Russian Foreign Ministry Press Service

Pregovori s ukrajinskom stranom se nastavljaju, sutra u Istambulu će biti novi sastanak i mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila.

Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine su obavezni element dogovora kojima težimo. Ako pogledamo kako se prema ruskim zarobljenicima ponašaju ljudi iz nacističkog bataljona Azov sve će vam biti jasno.

O plaćenicima u Ukrajini

Bili smo među onima koji su godinama upozoravali zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu, upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika – da Priština ima antirekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud oni koji su sekli glave po Evropi.

Upozoravali smo zapadne kolege da ukrajinske ambasade nude usluge slanja plaćenika u Ukrajinu čime krše međunarodne konvencije i diskredituju statut diplomatskih predstavništava.

Neki od tih plaćenika su davali izjave po mrežama i jasno je da idu da ratuju za novac.

Što se tiče podrške Prištine Kijevu, radi se o tome da je Priština samoproglašeno kriminalna kvazidržava koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazinezavisnosti.

Naš stav je poznat, mi smo upozoravlai na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu rezolucije 1244. Sporazum o formiranju ZSO napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno – oni ćute.

EU je pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma.

Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila EU. Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste.

O cilju akcije u Ukrajini

To je bezuslovno otklanjanje pretnji koje su bile uzrok pogibije hiljade ljudi. Te pretnje je pratilo ćutanje Zapada. Ako se Zapad sad setio humanitarnog prava i potrebe da se spasu životi ljudi, ja ću to pozdraviti. Ali treba pogledati koji su uzroci takvog ponašanja, a to je da se u Ukrajini stvarala anti-Rusija.

Ukrajinska vojska je puna oficira dobrovoljačkih bataljona koji otvoreno propagiraju nacističke ideje. Ako želimo da pratimo evropske vrednosti, ne mislim da je tu mesto nacističkoj praksi.

Ne može Rusija da pristane na to da se od Ukrajine napravi isturena pozicija NATO puna oružja. Ne možemo pristati da Zapad podstiče iskorenjivanje svega ruskog u Ukrajini.

Gde su bile naše zapadne kolege kad su u Ukrajini zabranjene televizije na ruskom?

Foto : Press-služba MID RF

Kad smo predložili SAD i NATO da razgovaramo o garancijama bezbednosti niko nas nije čuo. Kad smo podsećali da je NATO obećao da se neće širiti na istok lagali su nam u lice da toga nije bilo.

Sad kažu ne treba da se plašite NATO, to je odbrambeni savez. Mi smo shvatali gde je linija odbrane NATO kad je postojao Berlinski zid i Varšavski pakt. Ali kad je i posle njihovog nestanka NATO nastavio da se širi na istok, kakav je to onda odbrambeni savez.

Sad Stoltenberg kaže da NATO treba da snosi odgovornost za globalnu bezbednost. Eto gde je sad granica. I već govori da treba proširiti zonu odgovornost Alijanse na indopacifički region. Eto gde će biti linija odbrane.

Rusija spremna da razmotri Beograd kao mesto pregovora

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore, Lavrov kaže:

“Beograd je sjajan grad i sa stanovišta pozicije i njegovog statusa on odgovara za bilo kakve pregovore. Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd”.

Na pitanje o glasinama da se Šojgu ne vidi mnogo u medijima, Lavrov kaže:

“Ne želim da komentarišem nebuloze. To je sve otvorena laž. Svi su živi, zdravi i rade, što se može videti i po medijima”.

O agresiji na SRJ 1999. godine

Sada se više niko ne seća kako je iskorišćena misija OEBS na Kosovu na čelu sa Vokerom koji je otkrio tela Albanaca preobučena u civilnu odeću. I odmah je to proglasio genocidom.

Nama kažu da ne možemo da proglasimo genocidom ono što se dešavalo u Donbasu.

A tada je Voker, otkrivši tela odevena u civilnu odeću, proglasio genocid u svoje lično ime, jer mu funkcija nije davala pravo na to. A upravo na osnovu te izjave zapadne zemlje su objavile da će bombardovati Beograd.

I tada je Bajden zatražio da se bombarduju mostovi. Kad je kasnije otkriveno da je reč o pripadnicima albanskih naoružanih formacija preobučenim u civilnu odeću to više nikom nije bilo važno.

Zapad misli da može sve.

Dvoličnost naših zapadnih kolega je dobro poznato, ali mi nismo sve ove godine odustajali da pozivamo na jedinstvena pravila bezbednosti koja bi bila zajednička za sve zemlje.

Predložili smo pre 13 godina da se sklopi sporazum o evropskoj bezbednosti koji bi kodifikovao da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun drugih. Rekli su nam da neće o tome da razgovaraju i da su garancije bezbednosti moguće samo u okviru NATO.

Eto takav autokratski pristup su pokazale naše zapadne kolege.

Evropa i čitav svet treba da se zamisle nad nacifikacijom Ukrajine.

Na pitanje o tome kako će funkcionisati NIS i Gasprom u uslovima sankcija, Lavrov kaže:

Ubeđen sam da je to pitanje koje će biti rešeno. Vi znate kakvu ulogu igra NIS u ekonomiji vaše zemlje, koji udeo daje budžetu Srbije. Uveren sam da će rešenje biti nađeno dogovorom.

Nema mnogo zemalja na evropskom kontinentu koje se mogu smatrati suverenim i samostalnim, a one koje iz svojih nacionalnih interesa odbijaju da se priključe sankcijama zarad interesa drugih država imaju puno pravo da se nazovu samostalnim, ma koliko velike bile, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je u intervjuu za srpske medije tako prokomentarisao činjenicu da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja se nije priključila antiruskim sankcijma.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare