Lukašenko: Pitao sam ga zašto ratuju sa celim svetom

Lukašenko: Pitao sam ga zašto ratuju sa celim svetom

Amerika i Kina vode ozbiljnu bitku da preoblikuju svet, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi Sputnjik.

“Na političkoj karti sveta pojavila se nova država – moćna, koja, možda i nehotice, izazvala monopolistu – SAD. Ta država je Kina. To je moderna nuklearna država. Oni sve rade nezavisno: otišli su u kosmos, osvojili su najsavremenije naoružanje. Ekonomija – u izvozu su prvi, a u proizvodnji odmah iza Amerike. Naravno, Amerikance to uznemirava, trgli su se. Šta ako izgube monopol”, naveo je Lukašenko tokom susreta sa predstavnicima Minske oblasti.

Kina je, prema njegovim rečima, postala jednaka sa SAD i Amerikanci su “osetili opasnost”, počeli su da gube pozicije.

Lukašenko: Pitao sam ga zašto ratuju sa celim svetom
Printscreen

Počeo je, kako je rekao, trgovinski rat, koji je bio veoma vidljiv prošle i početkom ove godine.

Lukašenko priznaje da ponekad ima simpatije za američkog predsednika Donalda Trampa, ali da se ne slaže sa tim pto je otvorio sve frontove i ratuje sa celim svetom.

“Kada je državni sekretar Majk Pompeo bio kod mene pričali smo o tome. Pitao sam ga zašto ratuju sa celim svetom. To će se loše završiti po vas. Zašto se otvorili front sa Rusijom? U vojnom pogledu Rusija je moćna, ima nuklearno oružje?”, naveo je beloruski predsednik.

Osvrnuo se i na nemire posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Lukašenko smatra da je to samo bio povod za nemire, ali ne i uzrok.

Uzrok je nesposobnost države da se izbori sa pandemijom virusom korona usled čega je 60 miliona ljudi ostalo bez posla i to pre svega crnci.

Sputnjik, B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare