Mađarska blokirala novu tranšu pomoći državama EU za slanje oružja Ukrajini

Izvor:

Mađarska odbija deblokiranje nove tranše od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda za nadoknadu za oružje koje su zemlje članice Evropske unije (EU) isporučile Ukrajini, saopštilo je nekoliko delegacija u Briselu.

Mađarska vlada je potvrdila da nije odobrila isplatu ove nove pomoći jer se “ne slaže sa EU koja ima druge instrumente, da koristi Evropski mirovni fond isključivo za Ukrajinu”.

“Neće biti dovoljno novca za promovisanje interesa EU u drugim regiona (na primer za Balkan, region Sahela i severnu Afriku)”, navela je vlada.

Budimpešta je ostala pri tom stavu tokom sastanaka juče i danas u sklopu pripreme sastanka ministara spoljnih poslova EU 22. maja u Briselu, saopštilo je danas nekoliko delegacija.

Mađarska ne blokira isporuke oružja i municije koje traže ukrajinske oružane snage da bi odbile rusku vojsku, ali sprečava novčanu nadoknadu zemljama članicama, dodale su delegacije.

Za korišćenje sredstava iz Evropskog mirovnog fonda potrebno je jednoglasno odobrenje svih zemalja članica. U tom fondu ima 5,7 milijardi evra za period 2021-27. Taj fond je u maju povećan za još dve milijarde evra.

Taj mehanizam se koristi za nadoknadu državama članicama 40 odsto vrednosti oružja isporučenog Ukrajini i za obuku ukrajinskih vojnika. Dopunjuju ga doprinosi država članica, a 66 odsto njegovog finansiranja obezbeđuju Nemačka, Francuska, Italija i Španija.

Od početka ruske invazije Ukrajine februara 2022. godine, države članice su oslobodile 3,6 od 5,7 milijardi evra iz tog fonda za vojnu podršku u Kijevu.

Dodato je još dve milijarde evra kako bi se ukrajinskim snagama obezbedilo oko milion granata od 155 milimetara i popunile strateške zalihe municije.

Obustava nadoknade može da odvrati određene države članice da nastave da isporučuju oružje Ukrajini u vreme kada Kijev priprema kontraofanzivu i traži savremenije naoružanje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare