Moskva: Izrael će nastaviti čišćenje Gaze i nakon usvajanja rezolucije UN

Izvor:
Sputnjik, Foto: Pixabay

Izrael tumači rezoluciju Saveta bezbednosti UN usvojenu u petak na način da stvaranje uslova za dugotrajni prekid vatre podrazumeva nastavak čišćenja Pojasa Gaze, izjavio zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski komentarišući izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da izraelske snage proširuju vojne operacije u Pojasu Gaze.

„Dešava se upravo ono na šta smo upozoravali tokom procesa glasanja o humanitarnoj rezoluciji o Gazi. Izrael je tumači na način da ‘stvaranje uslova’ za dugotrajni prekid vatre podrazumeva nastavak čišćenja Pojasa“, rekao je Poljanski.

„Za mene ostaje tajna kakvu su korist Palestinci i Arapi uopšte imali od ovog teksta. Da nije bilo njihovih upornih zahteva, čak i molbi, stavili bismo veto na ovu ‘rezoluciju’“, naglasio je on.

Savet bezbednosti UN je u petak usvojio rezoluciju o proširenju isporuke humanitarne pomoći enklavi, ali nije podržao ruski amandman kojim se poziva na hitnu obustavu borbenih dejstava. Rusija se uzdržala od glasanja o rezoluciji.

Prvobitni tekst nacrta rezolucije pozivao se na „hitni prekid borbenih dejstava“, kao i na „hitne korake ka održivom prekidu borbenih dejstava“.

Međutim, SAD su insistirale da se unese niz amandmana na tekst, usled čega je formulacija u nacrtu postala mnogo mekša.

U konačnoj verziji, Savet bezbednosti UN poziva samo na „hitne korake za… stvaranje uslova za održivi prekid borbenih dejstava“.

U nedelju je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, izjavio da Izrael produbljuje borbe u Pojasu Gaze i nastaviće da se bori sve dok se ne postigne potpuna pobeda nad terorističkom grupom Hamas.

„Ovo je jedini način da uništimo Hamas, vratimo naše taoce i osiguramo da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu. Biće potrebno vremena, ali mi smo ujedinjeni i odlučni da se borimo do kraja“, dodao je Netanijahu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare