Nemačka će ukinuti besplatne testove na kovid kako bi podstakla ljude da se vakcinišu

Izvor:
Beta-AP

Nemačka će danas, 11. avgusta ukinuti besplatne testove na korona virus kako bi podstakla građane da se vakcinišu, odlučila je danas vlada.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da Nemačka ima dovoljno vakcina za celu populaciju, više od polovine je već potpuno imunizovano, i da su studije pokazale da su vakcine efikasne u sprečavanju teških slučajeva kovida-19 i kod infekcije delta sojem.

“Nije baš dobra vest da je vakcinacija značajno opala”, rekla je Merkel posle sastanka sa guvernerima 16 saveznih pokrajina.

Merkel je rekla da se Vlada nada da će se 75 odsto stanovništva vakcinisati, ali do sada je samo nešto više od 55 odsto potpuno imunizovano. Ona je pozvala Nemce koji su se već vakcinisali da ohrabre i druge da to učine.

Oni koji ne žele da se vakcinišu moraće da plate test kojim će dokazati da su negativni na kovid-19 da bi mogli da udju u bioskop, restoran, hotel, frizerski salon, ili teretanu.

Testovi će i ubuduće biti besplatni za sve koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcine, trudnice i decu.

Pojedini nemački političari kritikovali su plan vlade, tvrdeći da on predstavlja porez na siromašne. Drugi kažu da je ukidanje besplatnog testiranja način kažnjavanja pojedinaca koji odbijaju da se vakcinišu.

S obzirom da je vakcinisanje omogućeno svim stanovnicima, više nije opravdano da vlada, pa tako i poreski obveznici, plaćaju troškove svih testova, ocenjeno je na sednici.

Guverner Bavarske, Markus Zeder, rekao je da ne bi bilo pošteno prema onima koji su vakcinisani da i dalje izdvajaju za besplatne testove drugih.

“Svako može sam da odluči da li će se vakcinisati ili ne”, rekao je novinarima. “Ali u slobodnoj zemlji svi snose odgovornost za to.”

Rekao je da vakcinisani ili oni koji su se oporavili od kovida-19 ne bi trebalo da budu podvrgnuti još jednom zaključavanju ako stope zaraze porastu na jesen.

Merkel se složila, rekavši da “sve dok je vakcina efikasna, ne možemo jednostavno da kažemo da vakcinisani ne mogu da ostvaruju svoja prava kao građani”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare