Nemačka nevakcinisanima zabranjuje ulazak u većinu objekata

Izvor:
Beta-AP, Foto: Pixabay/Jörn Heller

Osobama koje nisu vakcinisane protiv korona virusa u Nemačkoj će uskoro biti zabranjen pristup svim prodavnicama, osim prehrambenim, kao i ugostiteljskim objektima i kulturnim ustanovama, izjavila je juče kancelarka Angela Merkel.

Kao jednu od mera radi suzbijanja korona virusa, nemački parlament će razmotriti i uvodjenje obavezne vakcinacije, koja bi mogla da stupi na snagu u februaru.

Nakon sastanka sa najvišim državnim zvaničnicima i liderima pokrajina, Merkel je rekla da je situacija u zemlji ozbiljna i da su oštre mere neophodne zbog zabrinutosti da bi bolnice mogle da postanu preopterećene.

Zvaničnici su se složili i oko uvodjenja obaveznog nošenja maske u celoj zemlji, oko novih ograničenja broja osoba kod privatnih okupljanja i oko dostizanja cilja od 30 miliona vakcinisanih do kraja godine.

Radi ostvarenja tog cilja Nemačka će omogućiti stomatolozima i farmaceutima da daju vakcine protiv korona virusa.

Merkel je rekla da vlasti planiraju da uvedu obaveznu vakcinaciju za osoblje u bolnicama i domovima za stare, a podržala je i uvodjenje obavezne vakcinacije.

Ona je pre nekoliko meseci sugerisala da obavezna vakcinacija ne bi bila efikasna, ali nije isključila tu mogućnost.

U Nemačkoj je oko 68,7 odsto stanovništva potpuno vakcinisano, što je znatno ispod cilja od 75 odsto koji vlada teži da dostigne.

Nemačka je danas prijavila više od 73.000 novih infekcija korona virusom i još 388 smrtnih ishoda od posledica zaraze.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare