Od 27. decembra za ulazak u Češku obavezan i negativan PCR test

U strahu od omikrona, nove mutacije virusa korona, Češka od ponedeljka 27. decembra za sve strance koji dolaze u zemlju uvodi obavezu da imaju negativan PCR test ne stariji od tri dana, a to ne važi samo za one koji su primili treću dozu vakcine i za decu.

Negativan PCR test moraju da imaju i oni koji dolaze iz tzv. zelenih i narandžastih zemalja manjeg rizika, i oni koji su kompletno vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19.

Ministarstvo zdravlja Češke navelo je da su iz te obaveze izuzeti samo odrasli koji su primili treću dozu vakcine i deca, i kad nisu vakcinisana, do 12 godina. Test ne moraju da imaju ni deca od 12 do 18 godina ako su vakcinisana.

Nevakcinisani odrasli moraju uz taj test pre ulaska u Češku da izmedju 5. i 7. dana po dolasku urade ponovo PCR test.

Posle novembarskih pandemijskih rekorda kada je Češku zahvatio talas epidemije izazvan mutacijom delta poslednje tri nedelje epidemija ubrzano jenjava i u četvrtak su u testovima otkrivena 7.353 novozaražena, što je najmanje tokom radnog dana od oktobra.

Sve manje je i kovid-19 pacijenata u češkim bolnicama, za 28 odsto manje nego prethodne sedmice, trenutno 4.064 pacijenta, od toga 767 u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili na respiratorima, dok ih je početkom decembra u bolnicama bilo skoro 7.000 a u teškom stanju 1.100.

Od početka pandemije u Češkoj je preminulo 35.640 ljudi zaraženih virusom korona.

Češki ministar zdravlja u novoj vladi premijera Petra Fijale, Vlastimil Valek, očekuje da će se mutacija omikron u većoj meri iskazati sredinom januara a vlada, iako nije tražila produženje vanredne situacije i posle 25. decembra koju je uvela prethodna vlada, spremna je ako bude potrebno da pooštri sanitarne mere.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar