Počelo povlačenje NATO snaga iz Avganistana

Počelo povlačenje NATO snaga iz Avganistana

NATO je danas saopštio da je počelo povlačenje snaga iz Avganistana i dodao da su preduzete sve mere da bi se osigurala njihova bezbednost.

„Povlačenje je počelo. To će biti uredan, koordinisan i smišljen proces. Bezbednost naših vojnika biće glavni prioritet na svakom koraku, a mi preduzimamo sve neophodne korake da obezbedimo svoje osoblje“, izjavio je neimenovani zvaničnik NATO koji nije precizirao broj vojnika.

Prema njegovim rečima, na svaki napad talibana tokom povlačenja, NATO će „energično odgovoriti“.

NATO je sredinom aprila doneo odluku o početku povlačenja svojih snaga od 1. maja.

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je ranije da je misija u Avganistanu ispunjena i da bi povlačenje američkih vojnika trebalo da bude okončano 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkih napada na SAD.

Zemlje koje su najviše uključene u misiju u Avganistanu su SAD sa 2.500 vojnika, Nemačka sa 1.300, Italija sa 895, Velika Britanija sa 750 i Turska sa 600.

Te zemlje rasporedile su 6.000 od 9.592 vojnika angažovanih iz 36 zemalja članica i partnera NATO. Misija „Resolute support“ imala je zadatak da obuči avganistanske snage bezbednosti da same mogu da osiguraju bezbednost svoje zemlje posle odlaska stranih vojnika.

Talibani i dalje predstavljaju pretnju jer su poslednjih nedelja pojačali napade na policiju i vojsku.

Mnogi analitičari veruju da bi povlačenje snaga NATO moglo da izazove novi građanski rat u Avganistanu ili da omogućiti povratak na vlast talibana, koji su proterani krajem 2001. godine.

Nova.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar