Pokušaj atentata na japanskog premijera

Izvor:
RTS, Foto: Printscreen RTS

U Japanu pokušan atentat na premijera Fumija Kišidu. U gradu Vakajami, na zapadu zemlje, u blizini mesta gde se nalazio premijer, bačena je eksplozivna naprava. Prvi čovek japanske vlade nije povređen, a ranjen je jedan policajac. Napadač je uhapšen, motiv napada nije poznat.

Policija prefekture Vakajama na licu mesta je uhapsila 24-godišnjeg muškarca iz mesta Kavanjiši u prefekturi Hjogo, javlja dopisnik RTS-a iz Istočne Azije.

Premijer Kišida nije povređen, a mediji izveštavaju da je pokušaj atentata izvršio nezaposleni mladić po imenu Rjuđi Kimura u trenutku kada se predsednik vlade pripremao za govor.

U Japanu se bliže izbori i premijer Kišida je u skladu sa u japanskoj politici ustaljenim običajem posetio ribarsku luku u gradu Vakajami kako bi govorom pružio podršku lokalnom kandidatu svoje partije na dopunskim izborima za parlament.

Kišida se ubrzo nakon eksplozije vratio redovnim aktivnostima i održao govor u kojem se izvinio “što je izazvao zabrinutost ljudi”, prenosi japanska nacionalna televizija HNK.

“Izvinjavam se što sam izazvao zabrinutost kod mnogih ljudi. Mi smo u usred važnog izbornog procesa izbora za našu zemlju i u tome moramo biti zajedno”, rekao je Kišida.

Dodao je da se nada da će “važni izbori za Japan biti održani”.

Novinari u Zemlji izlazećeg sunca već spekulišu o tome da je osumnjičeni verovatno bio inspirisan atentatom na bivšeg premijera Šinzo Abea, koji je ubijen u julu prošle godine u gradu Nari dok je, takođe na otvorenom, pred okupljenim građanima tokom predizborne kampanje držao govor kako bi pomogao kandidaturu tamošnjeg kadra Liberalno-demokratske partije.

Televizija NHK javlja da je napadu povređen jedan policajac, te da je atentator u posedu imao dve eksplozivne naprave, od kojih je jednu upotrebio.

Još uvek nisu poznati detalji o njegovim motivima.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare