Putin čestitao papi rođendan i pohvalio njegovu ulogu u svetu

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen, Pixabay

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji 85. rođendan i pohvalio njegove napore da ojača veze između Vatikana i Rusije.

Predsednik Rusije je u telefonskom razgovoru ukazao na „visoki globalni autoritet“ pape Franje i na njegov „veliki lični doprinos razvoju veza između Rusije i Vatikana“, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, Putin i papa su se složili da nastave zajedničke napore da podrže centralne duhovne i humanitarne vrednosti i naglasili značaj „konstruktivnog međuverskog dijaloga“.

Poziv je usledio posle izjave pape ranije ovog meseca da planira mogući drugi sastanak sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom posle istorijskog susreta 2016. na Kubi, prvog ikada sastanka između vođa dve crkve.

Franja je rekao da planira da se sastane iduće nedelje sa izaslanikom ruske crkve i dogovori mogući sastanak sa patrijarhom Kirilom.

Papa je rekao da Kiril treba da putuje narednih nedelja ali je dodao da je on spreman da ode u Moskvu iako diplomatski protokoli još nisu utvrđeni.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare