Putin: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i zato ga ne treba pokretati

Izvor:
N1, Foto: Printscreen/ YouTube

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika i zato ga ne treba pokretati, a Rusija se zalaže za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u pismu učesnicima konferencije o neširenju nuklearnog oružja, koja je danas počela u Njujorku.

Putin je istakao da Rusija dosledno ispunjava sve obaveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, čiji je potpisnik i jedan od njegovih garanata, preneo je Tas.

Naše obaveze iz bilateralnih sporazuma sa Sjedinjenim Državama o smanjenju i ograničenju relevantnog naoružanja su takođe u potpunosti ispunjene, ukazao je Putin.

Predsednik Rusije je poručio da je ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja u interesu kako nuklearnih, tako i nenuklearnih država.

Za više od pola veka svog postojanja, Sporazum je postao jedan od ključnih elemenata međunarodnog sistema bezbednosti i strateške stabilnosti. Obaveze koje predviđa u oblastima neširenja, razoružanja i mirnog korišćenja atomske energije u potpunosti zadovoljavaju interese i nuklearnih i nenuklearnih zemalja, kazao je Putin.

Šef ruske države izrazio je nadu da će konferencija potvrditi spremnost svih potpisnica Sporazuma da striktno poštuju svoje obaveze i da daju značajan doprinos jačanju režima neširenja nuklearnog oružja, obezbeđivanju mira, bezbednosti i stabilnosti na Zemlji.

Konferencija o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja održava se svakih pet godina. Deseta je trebalo da bude održana u Njujorku u maju 2020. godine, ali je zbog pandemije korona virusa odložena za ovu godinu. Počela je danas i traje do 26. avgusta.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja potpisan je 1968. i legalizovao je nuklearne arsenale Velike Britanije, Kine, Rusije, SAD i Francuske, dok su se ostale države potpisivanjem tog dokumenta odrekle prava na stvaranje ili nabavku oružja za masovno uništenje.

Više od 190 zemalja su sada potpisnice sporazuma, ali među njima nisu Izrael, Indija i Pakistan, a u januaru 2003. Severna Koreja je povukla svoj potpis.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare