Si Đinping u Moskvi: Kina i Rusija čuvaju svetski poredak zasnovan na Povelji UN (VIDEO)

Izvor:
N1, Sputnjik, Politički.rs, Foto: Printscreen Sputnjik

Kinesko-ruski odnosi razvijaju se poslednjih 10 godina, kada sam prvi put posetio Rusiju, na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmereni protiv trećih država – stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje, ocenio je predsednik Kine Si Đinping.

Foto: Printscreen Sputnjik

Kako prenosi Sputnjik, u pisanoj izjavi Sija, koja je objavljena nakon njegovog dolaska u Moskvu, ističe se da su Kina i Rusija dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama.

Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

„Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja već i daje značajan doprinos napretku celog sveta“, istakao je Si, prenosi N1.

On je ukazao da Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima, u svetu koji je daleko od mira.

„Kina je spremna zajedno da s Rusijom odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, da podržavaju istinski multilateralizam, promovišu multipolarnost u svetu i demokratizuju međunarodne odnose i promovišu razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu“, rekao je kineski predsednik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je kineskog lidera Si Đinpinga u Kremlju. Dva lidera razgovaraju na neformalnom sastanku o stanju strateškog partnerstva i perspektivama daljeg razvoja.

Lideri su se pozdravili u predstavničkom kabinetu u prvom korpusu Kremlja. Razgovor protiče u ličnom formatu, a zatim će lideri nastaviti dijalog tokom večere, prenosi Sputnjik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru da mu je zadovoljstvo što lično može da mu čestita na novom mandatu, kao i da je njegov rad tokom protekle decenije dostojno ocenjen.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Ruski predsednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

„Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini. Naravno, imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje”, istakao je Putin.

Putin je, takođe, naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi s većinom međunarodnih pitanja.

„Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina – tada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa“, rekao je Putin Siju.

Foto: Printscreen Sputnjik

On je dodao da se trgovinska razmena Rusije i Kine povećala više od dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.
„Kina ima jaku ekonomiju i upravu. Ona je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Kina je tokom proteklih godina napravila skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome“, rekao je Putin.

Rusija i Kina partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji

Si Đinping se Putinu obratio kao „dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati u njegovim naporima.

„Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje“, istakao je Si.

On je dodao da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao upravo Rusiju, te da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

„Kineska strana poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, jer u to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje. Mi smo partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji“, naglasio je Si.

On je istakao da u razvoju kinesko-ruskog međunarodnog strateškog partnerstva treba, s jedne strane, postići ciljeve obezbeđivanja pravednosti i jednakosti u svetu, a s druge strane, postići razvoj i procvat dveju zemalja.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u radnu posetu Rusiji 20. marta. To je njegova prva poseta inostranstvu nakon ponovnog, trećeg izbora za šefa države. Si Đinping je u ponedeljak, po dolasku u Rusiju, izjavio da su Peking i Moskva pouzdani partneri u svetu koji nije nimalo miran, te da je Kina spremna da zajedno s Rusijom odlučno brani međunarodno pravo.

Poseta kineskog predsednika Rusiji traje od 20. do 22. marta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare