Zbog omikrona otkazano više od 2.000 letova u svetu uoči Božića

Aviokompanije su morale uoči Božića da otkažu više od 2.000 letova širom sveta, od kojih gotovo četvrtinu u SAD, suočeni sa omikron sojem kovida-19 koji je poremetio putovanja tokom praznika.

Prema portalu Flajtaver (Flightaware) u 16 sati po srednjeevropskom vremenu već je bilo najmanje 2.116 otkazanih letova u petak, od kojih se 499 odnosi na putovanja vezana za SAD, bilo da se radi o medjunarodnim ili unutrašnjim letovima. Juče je otkazano 2.231 let prema navodima istog izvora.

Na upit agencije Frans pres brojne aviokompanije su kao glavni razlog za otkazivanja navele novi talas pandemije koji pogadja i posadu.

Prema sajtu Flajtaver kompanija Junajted erlajns (United Airlines) je morala danas da otkaže više od 170 letova, odnosno devet odsto planiralih letova.

“Skok zaraze omikronom širom zemlje ove nedelje direktno je uticao na naše posade i osobe koje upravljaju našim operacijama”, navela je kompanija koja je dodala da se trudi da nadje rešenja da preveze putnike pogodjene ovim otkazivanjima.

Delta erlajns (Delta Air Lines) takodje je otkazala 145 letova, prema sajtu Flajtaver.

Više od deset letova Alaska erlajnsa (Alaska Airlines) čiji zaposleni su naveli da su potencijalno bili izloženi virusu i morali da se izoluju u karantinu, takodje je otkazano.

Otkazivanja su poremetila ovogodišnje očekivanje da će se ponovo vratiti putovanja za praznike posle Božića 2020. koji je punom snagom bio pogodjen pandemijom.

Prema procenama Američkog automobilskog udruženja, više od 109 miliona Amerikanaca treba da napusti svoje mesto stanovanja avionom, vozom ili kolima izmedju 23. decembra i 2. januara, što je porast od 34 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija Amerikan erlajns predvidela je za ovaj period godine broj letova koji iznosi 86 odsto programa leta iz 2019. kada su bili poslednji praznici pre nego što se pojavio kovid-19. Medjutim, veći deo tih putovanja planiran je pre pojave izuzetno zaraznog omikron soja virusa, koji se ubrzano širi i primorava brojne ljude da odu u izolaciju čak iako nemaju simptome bolesti.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar