Blumberg: Putin dobija novog saveznika u Evropi?

Izvor:
Danas, Ilustracija, Foto: : Global Look Press/Christoph Thanei, Printscreen YouTube

Rusija bi uskoro mogla da računa na još jednog saveznika u Evropi. Robert Fico, slovački premijer sa najdužim stažom koji je bio primoran da napusti funkciju 2018. godine, koristi zabrinutost zbog posledica rata u Ukrajini dok vodi kampanju uoči neposrednih izbora u subotu.

Fico je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, nazvao je slovačkog predsednika „američkim agentom“, a protivi se i članstvu ratom razorenog suseda u NATO, piše Blumberg.

Slovačka je do sada bila nepokolebljiva u podršci Kijevu, ali ankete pokazuju da više od polovine Slovaka za rat krivi Zapad ili Ukrajinu.

Blumbergov tekst preneo je i ruski portal Izvestia.ru, koji podseća na intervju koji je Fico dao u aprilu, u kojem je naveo da ne želi da snabdeva Ukrajinu oružjem samo zarad dobrog imidža među zapadnim zemljama. Prema njegovom mišljenju, ovakav pristup Zapada će u jednom trenutku uništiti Ukrajinu.

Аутор: EU2016SK – This file has been extracted from another file, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50674152

O jačanju populizma u Slovačkoj ranije je pisao i Politiko koji je naveo da u anketama za vanredne izbore u septembru vodi proruska stranka Smer-SD, čiji je lider, bivši premijer Robert Fico, napustio premijersko mesto pod pritisak 2018. tokom talasa masovnih protesta izazvanih brutalnim ubistvima istraživačkog novinara i njegove verenice.

Evropski zvaničnici upozoravaju da bi pobede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji mogle da daju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu moćno oružje u njegovom ratu protiv Ukrajine, jer će mu to olakšati da pokuša da potkopa sankcije i evropske napore da pomogne Ukrajini, naveo je tada Politiko, prenosi zagrebački N1.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare