Decenija vladavine Kim Džong Una

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Severna Koreja deset godina pošto je Kim Džong Un preuzeo vlast, bolje je naoružana, ali duboko izolovana i više zavisna od Kine, dok pojedini izveštaji ukazuju na ozbiljne nestašice hrane što bi uz sankcije i ekonomske probleme moglo ugroziti njegovu vladavinu u budućnosti, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Kimovo razvijanje nuklearnog oružja odredilo je njegovih prvih 10 godina na vlasti, ali analitičari kažu da je zbog toga izolovan i suočen s možda najvećim izazovima do sada, navodi Rojters uz ocenu da nuklearno oružje može stati na put političkom napretku potrebnom za poboljšanje razorene ekonomije i sprečavanja moguće gladi miliona ljudi u zemlji.

Kim je prihvatio drugačiji stil od svog ekscentričnog oca, nastojeći da “normalizuje” Severnu Koreju institucionalizacijom i delegiranjem šireg vodjstva, dobijanjem medjunarodnog poštovanja kroz nuklearno oružje i samite sa stranim liderima, kao i pokazivanja transparentnosti i razumevanja za poboljšanje života običnih gradjana.

Time su povećana očekivanja ekonomskih reformi u socijalističkoj državi ili promena u njenim odnosima s dugogodišnjim rivalima SAD i Južnom Korejom, ali do sistematske promene nije došlo jer je, kako ističe Rojters, Kim zadržao mnoge najgore prakse svog oca, od političkih zatvorskih logora i brutalnih pogubljenja do stroge kontrole ekonomije i društva.

By Shealah Craighead – https://twitter.com/photowhitehouse/status/1006601044539920385, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69881197

Pod Kimom je Severna Koreja sprovela četiri od svojih šest proba nuklearnog oružja i razvila niz interkontinentalnih balističkih projektila s dometom do SAD. Za Kima, taj arsenal bi trebalo da zaštiti Severnu Koreju i njegovu vladavinu od spoljnih pretnji, kao i da zemlju učini ravnopravnom s drugim nuklearnim silama, ali je takodje doveo Severnu Koreju na ivicu rata sa SAD 2017. i podstakao čak i partnerske zemlje Kinu i Rusiju da odobre stroge sankcije UN.

Posle deset godina Kimove vladavine, Severna Koreja je izolovanija nego ikad dok noviji izveštaji ukazuju na ozbiljne nestašice hrane i političke čistke, piše Ekonomist.

U govoru na stogodišnjicu rodjenja svog dede 2012. Kim je izneo plan izgradnje “ekonomski moćne države” i “poboljšanja života ljudi”. Reformisao je zakone koji uredjuju poljoprivredu i državna preduzeća kako bi omogućio odredjeni stepen privatnog preduzetništva.

Stvari su se vidno poboljšale, mada uglavnom u Pjongjangu, gde su oni s viškom novca mogli uživati u novim kafićima, restoranima i dobro snabdevenim supermarketima. Ali, ukazuje Ekonomist, smisao izgradnje “prosperitetne države” bio je da Kimova vladavina bude stabilnije dok su se granice “boljeg života” postepeno smanjivale poslednjih godina, uz pojačanu represijom, veću kontrolu na granicama i ubrzanjem nuklearnog programa.

Ekonomske sankcije koje je medjunarodna zajednica nametnula Severnoj Koreji kako bi usporila nuklearni program, ostavile su Kima s malo novca za postizanje drugih ciljeva osim izgradnje svog arsenala, navodi Ekonomist, dodajući da u zemlji postoje naznake sve većih nevolja.

Hrane je ponestalo – čak i privilegovani u Pjongjangu pate od nestašice dok Kim odbija ponude pomoći, pa i vakcine protiv kovid-19.

Uz sankcije i sve veće ekonomske probleme pogoršane zatvaranjem granica zbog pandemije, prvi milenijumski diktator Severne Koreje koji obeležava deceniju vladavine mogao bi se suočiti sa svojim najtežim trenutkom do sada, navodi Asošiejtid pres, ukazujući na ocene stručnjaka da Kim neće moći da ispuni ciljeve da istovremeno zadrži nuklearno oružje i donese prosperitet osiromašenom stanovništvu.

Kimu je očajnički potrebno ukidanje sankcija koje predvode SAD da bi izgradio ekonomiju teško oštećenu višedecenijskim lošim upravljanjem i agresivnom vojnom potrošnjom. Ali, dodaje AP, značajno ublažavanje možda neće doći osim ako Kim ne preduzme konkretne korake ka denuklearizaciji. Pojedini stručnjaci takodje smatraju da bi Kim mogao da se relativno brzo suoči s teškim izborom koliko dugo će moći da zadrži svoje nuklearno oružje.

Kim bi, prema pisanju AP, mogao imati koristi od konfrontacije Vašingtona i Pekinga, koja povećava stratešku vrednost Severne Koreje za Kinu, smatraju pojedini stručnjaci ukazujući da je Kina voljna da održi Severnu Koreju na površini dostavljanjem hrane, goriva i druge pomoći, a to smanjuje pritisak na Kima da pregovara sa SAD.

Veze izmedju Pjongjanga i Pekinga, kako ističe agencija Frans pres, iskovane su u Korejskom ratu kada su se njihove snage borile protiv Južne Koreje i koalicije UN, a zasnivaju se na bliskom savezništvu po pitanju strategije, ideologije, istorije i prkošenju SAD kao zajedničkom protivniku.

Posle 10 godina na vlasti, nekada mladi Kim Džong Un sada je jedan od iskusnijih svetskih lidera i nastojaće da u budućnosti prkosi Zapadu svojim nuklearnim arsenalom kojeg nikada nije ni nameravao da se u potpunosti odrekne.

U početku su ga, dodaje AFP, neki smatrali marionetom severnokorejskih generala i birokrata Radničke partije, ali je on brutalno uspostavio svoj autoritet dok je danas, s nuklearnim oružjem, u stanju da ostvari uticaj izmedju dve svetske sile – SAD i Kine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar