Fajnenšel tajms: U zaokretu ka Zapadu Srbija se ne protivi isporukama municije u Ukrajinu

Izvor:
Beta, Foto: Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ne protivi tome da njegova zemlja prodaje municiju posrednicima koji je isporučuju Ukrajini, što je znak da se verni balkanski saveznik Rusije okreće ka Zapadu, piše danas Fajnenšel tajms (The Financial Times -FT).

List navodi da Vučić tradicionalno podržava Moskvu i da je odbio da se uskladi sa zapadnim sankcijama protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, ali da je u promeni kursa rekao da je upoznat sa izveštajima američke vlade da je srpska municija preko posrednika završila u Ukrajini i da ne planira da to spreči.

“Da li je moguće da se to dešava? Ne sumnjam da bi to moglo da se desi”, rekao je Vučić za Fajnenšel tajms. “Šta je alternativa za nas? Da ga ne proizvodimo? Da ga ne prodajemo?”, naveo je Vučić za FT.

Kanal kojim se srpska municija usmerava ka ukrajinskom frontu bio je ključni faktor u primetnom zaokretu pošto su SAD, NATO i EU nedavno podržale Srbiju u poslednjem rasplamsavanju etničkih tenzija na Kosovu, tvrdi troje zapadnih diplomata u regionu.

Upitan da li je to bio smišljen korak za pridobijanje zapadnih prestonica, Vučić je rekao da je Beograd nastojao da se ponaša na “neutralan način”. “Ali ja nisam budala. Svestan sam da bi deo oružja mogao da završi u Ukrajini”, dodao je.

Vučić je priznao da hoda po žici, između Moskve i zapadnih sila, ali je rekao da neće pomoći ruskim ratnim naporima, navodi FT i prenosi Vučićeve reči da se Srbija pridružila svim rezolucijama UN kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu kao i zabranama ponovnog izvoza kao što je dvostruka upotreba tehnologije u dronovima .

“Nećemo biti centar za ponovni izvoz nečega u Rusiju”, rekao je Vučić za FT.

On je dodao da su prošla vremena kada je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na svaka tri meseca, ističući da nije bio u kontaktu sa Kremljom već godinu dana osim što je primao posetioce iz Moskve. “To se nikada ranije nije dogodilo”, rekao je predsednik Srbije.

FT prenosi ocenu odbrambeno obaveštajne kompanije Džejns (Janes) da su “snažne veze Srbije sa Rusijom i njen potencijal da naruši regionalnu bezbednost doveli o toga da zapadne prestonice zauzmu blaži stav prema Beogradu”.

“S obzirom na rizik od vojne eskalacije na severu Kosova, zapadne vlade ne žele da rizikuju ponovni sukob u Evropi”, rekli su analitičari Džejnsa Stefano Maras (Marras) i Ines Gonsales (Gonzales).

Taj pristup nemešanja nosi rizike, rekla je Enđeluše Morina (Engjellushe), viša naučna saradnica Evropskog saveta za spoljne odnose. “Kosovo je počinilo sopstvene greške u procesu – ali zapadnjačko povlađivanje suštinski antizapadnoj spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije pomoglo je da se utre put nedavnom nasilju”, napisala je ona.

Vučić je rekao da ne očekuje iskorak na severu Kosova, gde je izbilo nasilje kada su lokalni Srbi bojkotovali imenovanje etničkih Albanaca za gradonačelnike nakon osporavanih izbora, navodi FT i dodaje da je EU poručila Kosovu da ponovi glasanje i insistirala na tome da Srbi treba da učestvuju na izborima i poštuju rezultat.

Vučić je rekao da će to biti nemoguće dok se ne ispune zahtevi srpske zajednice, poput uklanjanja teško naoružanih jedinica albanske policije. “Onda možemo početi da razgovaramo o drugim stvarima”, rekao je.

FT navodi i da se Vučić, na domaćem planu, se suočava sa “rastućim ogorčenjem posle dva masovna ubistva u kojima je bilo na desetine žrtava, mahom školske dece”.

Serija protesta poslednjih nedelja pokazala je sve veće nezadovoljstvo javnosti decenijskom vladavinom Vučića i njegove SNS, ali, kako dodaje list, Vučić se povukao sa čela stranke i planira da formira krovnu organizaciju svojih saveznika i kaže da protesti ne ugrožavaju stabilnost.

Demonstracije, poput sukoba na Kosovu, verovatno neće nestati, ocenjuje FT i navdoi da je najveći protest, peti u roku od mesec dana, privukao protekle subote desetine hiljada ljudi iz cele zemlje u Beograd.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare