JUGpress: Dok građani skupljaju novac za Vukana, ko stoji iza „socio-humanitarnih organizacija“ koje dobijaju novac iz budžeta Vranja

Izvor:
JUGpress, Foto: Printscreen/JUGpress, Privatna arhiva

U vreme kada se celo Vranje i Srbija ujedinila oko humanitarne akcije pomoći malom Vranjancu, Vukanu, oni koji bi trebali da se najviše organizuju i pomognu, ne samo što ćute, nego rade u pozadini okrenuti svojim interesima i zaodenuti pod krilaticom „socio-humanitarne organizacije“ i tako podeliše iz budžeta gradjana Vranja novac, koji je i malog Vukana i njegovih roditelja, rođaka, komšija i prijatelja, ni manje ni više nego 15.000.000,00 dinara ili 125.000 eura naših para.

Da proanaliziramo neke od najplaćenijih humanitaraca pojedinaca, pritom udruženja osoba sa invaliditetom nismo uzeli u razmatranje, pošto su sredstva uplaćena za njihov rad sa osobama sa invaliditetom, mada najveći deo sredstava odlazi zaposlenima u tim udruženjima. Medju njima je udruženje u koje je zaposlen suprug većnice za socijalu dobilo najviše sredstava koja su uvećana u odnosu na prethodne konkurse taman koliko iznosi njegova plata za godinu dana a da zaposleni u udruženjima nisu osobe sa invaliditetom. Ali, to ostavljamo za neku drugu analizu, piše regionalna informativna agencija JUGpres.

1. „Centar za unapredjenje položaja mladih – Euros“ 650.000 dinara za projekat „Solidarnost pre svega – bazar zdravlja“ na čijem čelu se nalazi Slavko Dojčinov, dobro poznati lik iz SNS, kordinator nekoliko njihovih odbora i stalno zaposlen na odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Novog Sada u Bujanovcu. Udruženje registrovano na adresi njegove kuće u Djure Pucara 1a. Nema nijednog zaposlenog

U 2021. godine za isti projekat dobili 600.000 dinara, a treba posebno naglasiti da svake godine Centar za prevenciju sa Polivalentnom patronažom Doma zdravlja u Vranju, u saradnji sa stalnim partnerima (Centrom za promociju zdravlja ZZJZ Vranje, Crvenim krstom, Medicinskom školom dr Izabel Emsli Haton) povodom Svetskog dana srca organizuje uličnu akciju pod nazivom “Bazar zdravlja” u pešačkoj zoni u centru Vranja.

2. Udruženje Zaštitnik – Projekat „Činimo dobro drugima“ – 650.000 dinara. Udruženje registrovano u porodičnoj kući Milojevića na adresi Kralja Milana 38a, ovlašćeno lice Dragana Milojević, supruga Nenada Milojevića – Šoneta, člana Glavnog odbora SNS i predsednika Saveta za socijalna pitanja SNS Vranje.

3. Udruženje „Govori glasno“ – Projekat „Stvarajmo zajedno“ – 550.000 dinara, udruženje iza koga stoji Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja, registrovano na adresi Hilandarska bb u kući zastupnice Danijele Savic, a da bi se prikrilo da je udruženje otvorilo luksuzne prostorije iznad Centra za socijalni rad u Vranju i prikrili tragovi finansiranja.

4. Udruženje „Žuto cveće“ – Projekat „Promocija običaja i kulture vranjskog kraja u Beogradu 2022“ – 400.000 dinara. Kakve veze ovo ima sa socio – humanitarnim aktivnostima, da li je Vranjska zabava u Beogradu humanitarnog karaktera?

5. Udruženje „SPA“ Vranjska Banja – Projekat „Unapredjenje obrazovanja romske dece u uslovima Kovida – 19“ dobilo 500.000 dinara, registrovano u porodičnoj kući osnivača Aleksandra Stevanovića, pritom nema nijedan objavljeni dokument u bazi registrovanih udruženja, čak ima jedan o odbačaju registracije, što je vrlo zanimljivo za nadležne organe, pošto svake godine na konkursu dobijaju sredstva.

6. Udruženje „Ćoška“ – Projekat „I mi hoćemo da radimo“ – 100.000 dinara, iza koga se krije bivši većnik za ekologiju Danijel Vasiljević, pošto ga vodi njegova sestra Aleksandra Vasiljević.

7. Udruženje osoba sa Paraplegijom – Projekat „Jedinstveni bez barijere“ – 700.000 dinara, udruženje koje vodi Srdjan Trajković Kelenko i registrovano u njegovoj porodičnoj kući. Ono što je karakteristično ovaj projekat je do sada finansiran iz minimum 10 do 15 različitih izvora, ministarstava, stranih i domaćih donatora i nikada nije radjena evaluacija i provera šta je postignuto i da li su barijere otklonjene.

Ono što je najzanimljivije, kako se gradjani i zainteresovana javnost ne bi pobunili, sa sajta grada Vranja, odnosno iz Službenog glasnika Grada Vranja br 3/2021. , gde su objavljeni dobitnici novca za 2021. godinu, uklonjen je ranije objavljen rezultat konkursa, da se ne bi videlo da su finansirani isti projekti. Ali se spisak nalazi na demo verziji Paragrafa sa Službenim glasnikom Grada Vranja br. 3/2021.

Simon VRikolakas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare