Kako Dodik i Vučić razmenjuju „šamare“?

Izvor:
Danas, Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

Kada je pre izvesnog vremena iz studija Radio-televizije Srbije procurio snimak predsednika Republike Srpske kako vređa porodicu Đoković, malo ko je verovao da se to dogodilo slučajno. „Puštanje“ snimka moglo bi da bude prva jača rukavica koju je zvanični Beograd nezvanično bacio Dodiku u lice. Razlog za takvo ponašanje mogao bi da bude predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, piše Oslobođenje.

Nacionalno blago

Beograd nije dugo čekao na odgovor. Televizija UNA, koju mnogi povezuju sa porodicom Dodik, prenosila je proteste protiv nasilja, koji su se prošle sedmice održali u glavnom gradu Srbije. Vučićeva medijska mašinerija, pre svega tabloidi, pokrenuli su svojevrsni rat protiv Milorada Dodika, a bitka je potom preneta na Tviter, gde je interese porodice branila Dodikova ćerka Gorica, dok je interese naprednjačke vlasti zastupala glavni i odgovorni urednik prorežimskog tabloida Informer Dragan J. Vučićević.

Nastavak sage Beograd-Banjoluka očekuje se za sedam dana, kada bi Dodik trebalo da ode u zvaničnu posetu Moskvi.

Dodik je najavio da će ovom prilikom Putinu uručiti Orden Republike Srpske na ogrlici, najviše odlikovanje RS.

Kada je Dodik dodelio ovu nagradu Putinu, tokom proslave Dana Republike Srpske, protiv njega je sa druge strane Drine ustala „sila i horda“.

– Definitivno možemo da vidimo u javnosti da je Putin stao na put između Vučića i Dodika. Vučić i dalje sedi na dve stolice, izvijajući se između pritisaka iz Evropske unije da donese jasnu odluku i ljubavi prema Rusiji. Dodik je za to vreme vrlo jasno izabrao Putinovu stranu i ismejao Zapad, kaže za Oslobođenje politička analitičarka Tanja Topić.

Dodik, dodala je, sve više jača proruski narativ prkoseći i Evropskoj uniji i, čini se, samom Aleksandru Vučiću, koji traži balans nemogućeg.

Pročitajte još  Dragojević: Vučić je govedo radikalsko, stoka psihopatska; Jovanov: Tobom će se baviti služba u komunalnom preduzeću, zadužena za fekalni otpad

– Čini mi se da između Vučića i Dodika ima više kamena spoticanja – od sportsko-rekreativnog do tabloidno-porodičnog. Putin je samo jedan deo tog mozaika. Naravno, i sami glumci će se ponašati kao da je sve u najboljem redu, kao da im strane agencije bacaju kamenje u cipele, dok redovno razgovaraju telefonom, vole srpski narod sa obe strane Drine i predstavljaju istinski nacionalnog blaga, rekao je Topić.

Vezan za Moskvu

Politički analitičar iz Srbije Dušan Janjić smatra da, kako stvari stoje, Dodik ostaje jedan od retkih političara na Balkanu, barem političara njegovog ranga, koji otvoreno podržava Putinov režim.

Foto: Twitter/@MiloradDodik

Janjić kaže da ima mnogo razloga za Dodikovo ponašanje.

– Dodik je jedan od najistaknutijih zagovornika u javnom radu, ekonomiji i politici koji je ostao lojalan i privržen Moskvi. Koliko dugo će trajati? Videćemo. Može li se Milorad Dodik izvući ili će jednostavno sve proći kao junak iz grčke mitologije? Videćemo. Bogovi su ga osudili na smrt, on se bori i ne može se iskopa. Meni on liči na antičkog heroja koji je, kada se vezao za bogove Federalne službe bezbednosti, u stvari sam odredio svoju sudbinu, odnosno stavio svoju sudbinu u ruke Moskve. To je to i ništa drugo, kaže Janjić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare