Kalajžić: Šta nam je Vučić sinoć podmetnuo kao pobedu

Izvor:
Srbin info

„Ako mislite da me zovete u Brisel …. nemojte da me zovete, jer tada me zovete u turizam, a nisam zainteresovan pošto sam bio u Briselu 200 puta. Ako me zovete onda me obavestite najpre da su isporučili ZSO, pa kada isporuče dolazim da razgovaram…“. Naravno, otišao je jer je ucenjen i umesto isporučene ZSO ponovo je dobio – pampur.

Piše Davor Kalajžić

Zajednička „Deklaracija predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Albina Kurtija o nestalim licima“ (u daljem tekstu „Deklaracija“), još jedan je u nizu sramotnih dokumenata koje nam je Vule podmetnuo kao veliku pobedu i doprinos očuvanju mira na Balkanu. U tom dokumentu i pratećem novom Vuletovom „disklejmeru“, (odricanje od odgovornosti), nigde i ni jednom ne pominje se da će svi počinioci zločina na AP KiM i u Republici Šćiperija (Republika Albanija) biti identifikovani i zakonski procesuirani. Takođe, nigde ne piše „predsednik Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini“, što je po Rezoluciji 1244 i našem Ustavu jedino ispravno.

Nema ni slova o ulozi i odgovornosti, te detaljnom rasvetljavanju uloge Šćiperije za zločine koji su počinjeni na njenom tlu, njenom logistikom. „Brat“ Rama i njegovi pajtosi – ni luk jeli, ni luk mirisali. „Žuta kuća“ – pojela maca.

Ali, Vule je još jednom „spasao“ Srbiju time što je svojim disklejmerom „izdejstvovao“ da termin iz usvojene Deklaracije, „nasilno nestali“ ne bude poistovećen sa terminom „prisilno nestali“, koji je sastavni deo člana 2 „Međunarodne konvencije za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka“ i koji jasno državi stavlja na teret sve radnje koje su dovele do „prisilnog nestanka“, što će reći – plaćanje ratne odštete.

Nema sumnje da je terminološka igranka presudno važna kada se radi o usvajanju i potpisivanju međunarodnih dokumenata, naročito u segmentu gde srpski i engleski jezik imaju određene nekompatibilnosti u prevodu, a koje gotovo uvek i po pravilu budu na štetu srpskog jezika, odnosno državnog interesa. Na to sam ukazivao više puta.

Kolika je razlika između termina „nasilno nestali“ i „prisilno nestali“ i koliko će to opteretiti Srbiju po pitanju najavljenog šiptarskog zahteva za plaćanjem ratne odštete tek ćemo videti, verovatno po principu – ne dam Gazivode, ne dam odštetu.

Važno je istaći da na zvaničnom sajtu diplomatske službe EU, postoji samo tekst Deklaracije, ali ne i Vuletov disklejmer, što ukazuje da taj papir vrlo verovatno nije uzet u obzir kao zvanični dokument i nije prepoznat kao sastavni deo Deklaracije, što će iskustveno reći – zabole nas za Vuletov disklejmer trip, za nas je neobavezujući, isto kao što je neobavezujući bio i prethodni Vuletov disklejmer trip vezan za registarske tablice.

Svima je jasno da svaki put kad napravi sledeći u nizu izdajničkih koraka, Vule krene da nam zamazuje oči odricanjem od odgovornosti. To pokazuje da izdaju čini u svesnom stanju i sa potpunim saznanjem o šteti koju čini, uz neskrivenu rđavu nameru koju pokušava da pokrije tim nazovi odricanjem od odgovornosti.

Od odgovornosti za ugrožavanje teritorijalne celine i napad na ustavno uređenje, neće pobeći, tako da će briselski turizam najverovatnije okončati Krivičnim zakonikom, 305-321, a odgovaraće i za Savamalu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare