Manjinska vlada već formirana — hoće li se URA utopiti u DPS

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen

Poslije razrješenja Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore i stvaranja nove parlamentarne većine, formiranje manjinske vlade glavna je tema na crnogorskoj političkoj sceni. I dok iz URA najavljuju da pregovori o tome tek predstoje, neki kažu da je sve već dogovoreno i da će pregovori biti farsa.

Novoformirana parlamentarna većina sastavljena od URA, DPS-a, SD-a, SDP-a i manjinskih partija prvo je srušila vladu Zdravka Krivokapića, potom razriješila Bečića. Već se licitira ko bi mogli biti ministri u novoj vladi. Različita su mišljenja i oko toga koliko je koncept manjinske vlade u ovom trenutku rješenje crnogorskog političkog zamešateljstva, ili vodi ka novim podjelama i nesigurnim ishodima.

Vlada već formirana — u kuloarima

Profesor Savo Marković tvrdi da je takozvana manjinska vlada već formirana u kuloarima i on je ne naziva manjinskom, već vladom koja je produžena ruka DPS-a.

„Mislim da je ta takozvana manjinska vlada već formirana i da će ti takozvani pregovori biti samo farsa. Možda je međunarodni faktor imao nekog uticaja, ali ja sam mišljenja da je ovo sve urađeno u režiji DPS-a. Treba reći da su građani prevareni, da je iznevjerena volja iskazana na izborima 30. avgusta. Da je URA na tim izborima bila zajedno sa DPS-om, u redu, ali je ona tada bila za demontažu sistema kojim je DPS upravljao Crnom Gorom, zato je ovo klasična prevara birača“, kaže Marković.

On vjeruje da će se URA potpuno utopiti u DPS, nada se još da bi narod na protestima mogao da pokuša da očuva volju iskazanu na izborima u avgustu 2020, a smatra da su vanredni izbori rješenje za izlaz iz krize u Crnoj Gori.

Šta će odlučiti SNP?

Analitičar Predrag Drecun kaže da su oni koji su smislili koncept manjinske vlade računali da će neko od prosrpskih partija biti u toj vladi. Iako je SNP potpisao memorandum, on nije siguran da će organi te stranke donijeti odluku da njihova partija učestvuje u manjinskoj vladi.

„Ako SNP donosi odluke na svojim organima, kao što tvrdi predsjednik te partije, vidjećemo šta će odlučiti. Bez učešća jedne prosrpske stranke sâm koncept manjinske vlade je veoma rizičan, jer bi se vratili u period od prije dvije godine, kada smo imali oštru crnogorsko-srpsku konfrontaciju, to su teške podjele u Crnoj Gori, bratske podjele koje ne vode dobru, koje ne vode toleranciji, koje koče društvo. Manjinske partije su zauzele procrnogorsku stranu, ali one tako ne doprinose rješenju problema, one ne treba da se miješaju u taj sprsko-crnogorski raskol, već da gledaju svoje interese i da gledaju sa strane, tako će pomoći“, kaže Drecun.
On ističe da ćemo, ako SNP ne uđe u vladu, imati jednu asimetričnu pojavu. Ne zna se ni kako će se DF postaviti, jer možda oni odluče da podrže koncept manjinske vlade, ne direktno, već da se dogovore da njihovi kadrovi ostanu po dubini u državnim institucijama.

„Što se tiče uticaja međunarodnog faktora, mislim da njih interesuje samo da se zadrže neki već kreirani stavovi u spoljnoj politici, kao što je odnos prema NATO-u, Kosovu i prema državno-pravnom statusu Crne Gore. To su tri stvari u koje nijedna vlada ne može dirati. Možda je to i presudilo vladi Zdravka Krivokapića, jer su je podržavale partije koje nijesu blagonaklono gledale prema NATO-u“, kaže Drecun.

Biće više ministara u vladi

U crnogorskim medijima se već kalkuliše da će buduća vlada imati 16 do 18 ministarstva, da će imati tri potpredsjednika. Miloš Konatar, potpredsjednik URA, već je nekoliko puta izjavio da bi premijer te nove vlade trebalo da bude Dritan Abazović, što je juče i potvrdio Srđan Darmanović, bivši ministar inostranih poslova u vladi Mila Đukanovića.

Licitira se da bi Aleksandar Saša Damjanović, bivši v.d. direktor Uprave prihoda i carina, mogao biti potpredsjednik i ministar finansija. U toj budućoj vladi, pretpostavlja se, bilo bi mjesta i za neke ministre iz prethodne vlade, prije svega za Sergeja Sekulovića, Đorđa Radulovića, ali i Mladena Bojanića i ministarku Tamaru Srzentić. Njih dvoje su bili u sali Skupštine kada je izglasana smjena vlade Zdravka Krivokapića.

Iz Demokratskog fronta (DF) juče su saopštili da ne namjeravaju da učestvuju u bilo kakvom aranžmanu vlasti kome bi podršku davala Demokratska partija socijalista (DPS).

Koalicija „Crno na bijelo“ (GP URA i CIVIS) ponudila je 17. januar svim poslanicima formiranje manjinskog kabineta.
Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović kazao je juče da je njegova stranka spremna da podrži manjinsku vladu, ali da ne učestvuje u njoj.

Boban Novović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar