Mirovni samit o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji: Rešenja nema bez Rusije

Saudijska Arabija je, nastojeći da stekne globalni uticaj, bila u subotu domaćin sastanka o Ukrajini na kojem su se predviđali “ne laki” razgovori, po rečima predstavnika Kijeva koji smatra da Rijad ističe ulogu sila bliskih Moskvi.

Sastanak koji je počeo popodne u Džedi, na obali Crvenog mora, završen je u subotu uveče posle višesatnih govora delegacija i dugačke diskusije iza zatvorenih vrata, rekli su učesnici.

Kao što se i očekivalo, završna deklaracija nije izdata, ali je jedan evropski izvor izvestio o zajedničkom stavu o ključnim tačkama, posebno o poštovanju ukrajinskog “teritorijalnog integriteta i suvereniteta” koji mora biti “u srcu svakog mirovnog sporazuma”.

Po rečima diplomata, sastanak je trebalo da okupi skoro četrdeset zemalja, izuzev Rusije, a Kijev je bio pokretač tih razgovora koji su vođeni u Džedi, na obali Crvenog mora.

Blizak i Moskvi i Vašingtonu, Rajad je posebno želeo da na skupu ugosti Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, nove svetske sile i članice BRIKS-a, u kojem je i Rusija, a koje, za razliku od Zapada, nisu stale na stranu Ukrajine, a ipak ne podržavaju ni rusku invaziju pokrenutu februara 2022.

“Kina je aktivno učestvovala i bila je pozitivna u pogledu ideje o novom sastanku”, rekao je evropski izvor posle sastanka.

“Međusobno se približavaju napori da se stvore uslovi za valjane pregovore (…) Da li današnji sastanak stvara ove uslove? Očigledno ne. To je dugoročan napor”, izjavio je francuski diplomatski izvor.

Međutim, Brazil je u subotu rekao da “svaki pravi pregovori moraju uključiti sve strane”, uključujući i Rusiju, rekao je Selso Amorim, savetnik brazilskog predsednika Lule da Silve, koji je učestvovao na sastanku.

“Iako je Ukrajina najveća žrtva, ako zaista želimo mir, moramo na jedan ili drugi način da uključimo Moskvu u ovaj proces”, rekao je on, navodi se u tekstu njegove izjave za AFP.

U govoru u subotu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je ukrajinska delegacija iznela svoj mirovni plan u deset tačaka, koji predviđa potpuno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

“Razgovori nisu laki, ali istina je na našoj strani”, rekao je Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsednika koji je predstavljao svoju zemlju u Džedi.

“Imamo mnogo neslaganja i čuli smo mnogo gledišta”, dodao je on u televizijskom intervjuu.

Kritikovana od Zapada zbog odbijanja da osudi Rusiju, Kina je poslala svog izaslanika za Ukrajinu Lija Huija u Džedu i rekla da je odlučna da doprinese “političkom rešavanju ukrajinske krize”.

Sa zapadne strane, Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena, predvodio je američku delegaciju u Džedi.

Pariz je predstavljao Emanuel Bon, diplomatski savetnik predsednika Emanuela Makrona.

Rijad, Image by muflih alhababi from Pixabay

Ukrajina je, zajedno sa Sjedinjenim Državama, kritikovala Rijad jer s Rusijom zajedničkim sprovođenjem naftne politike koja ima za cilj povećanje cena na svetskim tržištima, ide na ruku Moskvi koja je pod zapadnim sankcijama.

Aktvnija i u pregovorima o Sudanu, poprištu sukoba od sredine aprila, Saudijska Arabija, posle nekoliko godina haotične politike, danas sebe vidi kao mirotvorca.

Ta kraljevina je poboljšala svoje odnose s rivalima, počevši od Katara, Turske, a ove godine i do Irana i Sirije.

Ali dok želi da se uspostavi kao “svetska sila srednje veličine”, Saudijska Arabija se nada i da će “naterati ljude da zaborave neke od njenih neuspeha, kao što je intervencija u Jemenu ili ubistvo (2018.) Džamala Kašogija”, novinara i kritičara vlasti Saudijske Arabije, rekao je za AFP Joost Hilterman, šef za Bliski istok u specijalizovanoj nevladinoj organizaciji Međunarodna krizna grupa.

Međutim, nestabilnost energetskih tržišta povezana sa ratom u Ukrajini dala je Saudijskoj Arabiji priliku da se vrati u diplomatsko sedlo.

U UN, Saudijska Arabija je podržala rezolucije kojima se osuđuje ruska invazija, kao i ruska aneksija teritorija u istočnoj Ukrajini.

U maju je Kraljevstvo takođe pozvalo Vladimira Zelenskog na samit Arapske lige koji je iskoristio priliku da optuži pojedine lidere regiona da zatvaraju oči pred ruskom invazijom.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare