Priključak za gas od 469 evra do više od 1.000 evra: Cena zavisi od distributera

Koliko će jedno domaćinstvo u Srbiji platiti priključak na gasnu mrežu zavisi prvenstveno u kojoj opštini se nalazi i koji operator distributivnog sistema prirodnog gasa “pokriva” njegovu teritoriju. Cene se, uvidom u pojedinačne cenovnike na sajtovima ovih preduzeća, kreću od 469 evra, pa do više od 1.000 evra.

 

Najava zvaničnika da će i domaćinstva u Srbiji imati rok od tri godine da zamene „individualna ložišta“, odnosno svoje peći i kotlove na ugalj čistijim izvorima energije – poput peleta, gasa, električne energije, otvorilo je pitanje cene ovakvog, nimalo jeftinog poduhvata.

Kada je reč o priključku na gasovodnu mrežu, uprkos najavama da će on znatno pojeftiniti, situacija „na terenu“ i dalje se razlikuje od opštine do opštine. Tačnije, sve zavisi od preduzeća koja imaju licencu za takozvanog operatora distributivnog sistema prirodnog gasa na određenoj teritoriji.

Srbijagas je, iako je najavljivano još od prošle godine, od 15. aprila konačno spustio cene gasnog priključka na 780 evra, sa PDV-om. To bi, po trenutnom kursu iznosilo 91.712 dinara. Ovaj trošak može da se plati na 36 rata, ali se ceo iznos PDV-a – koji je, kako se navodi, sadržan u ovoj ceni – mora platiti unapred, dok se ostatak duga deli na rate.

S obzirom da je stopa PDV-a 20 odsto, to bi značilo da se, u slučaju kada se domaćinstvo priključuje na mrežu Srbijagasa, 130 evra plaća odmah, a ostatak od 650 evra se deli na 36 rata, što po rati iznosi oko 18 evra (po trenutnom kursu to je 2.123 dinara). Mreža Srbijagasa, inače, pokriva dobar deo teritorije Srbije.

Ipak, iako je spustio cenu, Srbijagas nije među najpovoljnijim ponuđačima kada je reč o priključivanju domaćinstava na gasnu mrežu.

Najjeftiniji i najskuplji

Najjeftiniji priključak je, sudeći po zvaničnim podacima sa sajta JP „Vrbas-gas“ u – Vrbasu. Građani ove bačke opštine priključak plaćaju 55.158 dinara, sa PDV-om, što je po važećem srednjem kursu 469 evra. Novi cenovnik u primeni je od 1. januara ove godine.

Reč je o tipskom priključku G4, koji je dovoljan za zagrevanje do 150 kvadrata i o priključenju na već izgrađenu gasovodnu mrežu.

Građani Požege, koji žele da uvedu grejanje na prirodni gas, priključak na gasovodnu mrežu platiće 80.660,4 dinara sa PDV-om.

Ovaj iznos može da se podeli na devet rata, pri čemu je, prema informacijama sa zvaničnog sajta distributera, preduzeća SIGas,  prva rata najveća i iznosi 27.217 dinara plus PDV (32.660,4 dinara), a ostalih osam je po 5.000 dinara plus PDV (6.000 dinara).

Somboru, pak, građani priključak plaćaju znatno više. Prema podacima sa zvanične intenet stranice distributera Sombor-gas, gasni priključak G4 (dovoljan za zagrevanje do 150 kvadrata) košta 110.077,2 dinara sa porezom, bez opcija plaćanja na rate.

Skupo je i u još jednoj vojvođanskoj opštini – JP „Standard“ Ada naplaćuje priključak 113.342 dinara, sa PDV-om.

Postoji i preduzeće u Trstenikukoje priključak naplaćuje 162.281 dinar i to bez PDV-a (sa porezom je ovaj iznos čak 194.737 dinara), mada je reč o cenovniku koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a novijih podataka koji bi ukazali da je došlo do promene cene na niže na sajtu  – nema.

Opštine, inače, i same subvencionišu priključivanje na gasnu mrežu.

Tako je opština Užice, kako je preneo Danas, najavila da će gasni priključak za sve zainteresovane do kraja godine biti 540 evra sa PDV-om, uz plaćanje na 24 rate.

Gasifikacija – državni posao

Vojislav Vuletić, predsednik skupštine Udruženja za gas Srbije za portal N1 ističe da bi gasifikacija domaćinstava trebalo da bude – državni posao.

„Smatram da je gasifikacija i zamena postojećih goriva – pogotovo uglja – korisna za državu. U Evropi i svetu gde postoji gasifikacija, najmanje 90 odsto domaćinstava je gasifikovano, jer je u toj situaciji najkvalitetnija valorizacija primarnog goriva. Država Srbija je deficitarna i sa naftom, i sa prirodnim gasom i kvalitetnim ugljem za široku potrošnju, pa moramo da ih uvozimo. Ako država već uvozi onda bi trebalo da građanima omogući da koristi gorivo gde je najveći stepen iskorišćenja i najveća valorizacija, a to je moguće postići sa prirodnim gasom“, naveo je Vuletić.

Kako je dodao – ovo što Srbijagas radi (snižavajući cenu gasnog priključka) je, ističe – „korisno za državu Srbiju, a ne za Srbijagas“.

Koliko ima operatora

U Ministarstvu rudarstva i energetike potvrđuju da se cene gasnih priključaka razlikuju po opštinama, ali su jedinstvene na području gde distribuciju radi isto preduzeće.

„Delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom za prirodni gas na teritoriji Republike Srbije obavlja 31 operator distributivnih sistema„, kažu za portal N1 u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako ukazuju, u skladu sa odredbama Zakona o energetici cena priključka utvrđuje se na osnovu Metodologije za određivanje troškova priključenja na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa, koju je donela Agencija za energetiku Republike Srbije.

„Operator distributivnog sistema, na osnovu uprosečenih količina i normativa, donosi odluku kojom utvrđuje visinu troškova priključenja tipskim priključcima u skladu sa ovom metodologijom koju dostavlja Agenciji za energetiku Republike Srbije radi provere njene usklađenosti sa metodologijom, najkasnije do 30. novembra svake tekuće godine, s tim da se ona primenjuje danom početka naredne kalendarske godine. Shodno tome, cene priključaka se razlikuju po opštinama, ali su jedinstvene na onom području na kojem delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom obavlja jedan operator distributivnog sistema“, ukazuju u Ministarstvu rudatstva i energetike.

N1/ Autor: Daniela Ilić Krasić

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare