Ruski mediji: Razlog raspisivanja izbora je približavanje Srbije Zapadu i udaljavanje od Rusije

Izvor:
Inforus.ru, Politički.rs, Foto: Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspustio je Narodnu skupštinu i najavio vanredne parlamentarne i lokalne izbore koji će biti održani 17. decembra. Pored parlamentarnih, lokalni izbori biće održani u 60-70 gradova i opština. Konačan broj zavisi od toga koliko funkcionera lokalne samouprave odluči da podnese ostavku. Ovaj politički potez ima za cilj jačanje pozicije predsednika, koji je uveren da će njegova Srpska napredna stranka (SNS) pobediti i u republičkom parlamentu i na lokalnom nivou, piše ruski portal Inforus.ru.

Piše Igor Pšeničnikov

Ovom činu prethodio je formalni zahtev Vlade predsedniku sa zahtevom za raspuštanje parlamenta i organizovanje vanrednih izbora, jer bi „u sadašnjim uslovima to garantovalo veći stepen demokratije i smanjenje tenzija između suprotstavljenih strana u društvu. ” Vladu Srbije formirala je Srpska napredna stranka. Upravo je ova stranka predložila Vučića za predsednika na izborima 2022. godine.

U apelu Vlade ukazuje se i na stav opozicionih partija, koje bi takođe želele da se održe vanredni izbori. Međutim, ova teza, koja generalno odgovara stvarnosti, upitna je u sadašnjim uslovima. Sama opozicija tvrdi da je učešće na vanrednim izborima danas ravno samoubistvu. Na primer, srpski politikolog Dragomir Anđelković, čije mišljenje objavljuje srpsko izdanje N1 info, rekao je da predsednik namerava da „pokrade predstojeće izbore i da će opozicija morati da bojkotuje glasanje ako vlast ne promeni uslove izbornog procesa.”

Koje su pritužbe?

Kritike su usmerene na to da je vlast uzurpirala sve medije i da opoziciji uskraćuje pristup njima. “Vučić ima sav potencijal za izbornu manipulaciju. Više od 95 odsto medija stvara medijsku hipnozu i koristi državne resurse… Vučić stvara atmosferu neizvesnosti i zastrašivanja i unapred priprema teren za falsifikovanje izbornih rezultata u sopstvenu korist “, rekao je Anđelković. On je dodao da nema kontrole na biračkim mestima. Srbija je jedina zemlja koja nije uvela kamere na biračka mesta. Angelković tvrdi da će Vučić „falsifikovati rezultate predstojećih izbora” i tako će, zahvaljujući opoziciji, ako izađe na izbore, „dobiti legitimitet da vlada Srbijom još nekoliko godina”

Dragomir Anđelković,Foto: YouTube

Zašto je Vučiću potrebna vidljiva narodna podrška?

Činjenica je da je politika predsednika u vezi sa sukobom na Kosovu oštro kritikovana u srpskom društvu. Kao što znate, jedan od glavnih ciljeva Vučićeve spoljne politike je pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Istovremeno, Brisel kao jedan od glavnih uslova za članstvo Srbije u EU ističe priznanje Beograda nezavisnosti Kosova i „normalizacije odnosa“ Srbije i ove do sada nepriznate „države“. Vučić i lideri nepriznatog Kosova redovno se sastaju pod okriljem EU i u prisustvu visokih zvaničnika EU, kako bi postigli neku vrstu obostrano prihvatljivog sporazuma, što bi, s jedne strane, Brisel mogao protumačiti kao akt priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, a s druge strane, ne bi izazvalo proteste među srpskim stanovništvom. Za sada se ovaj proces odvija sa „promenljivim uspehom“ i nikako nije formalno završen. Razlog za to je odbijanje srpske patriotske opozicije bilo kakvih pregovora sa kosovskiom Albancima koji bi vodili priznanju Kosova.

I generalno, ogromna većina Srba je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, koje se po Ustavu i dalje smatra delom srpske teritorije. A osim toga, ovaj kraj je istorijska kolevka srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. Kosovo je dom drevnih pravoslavnih manastira i crkava koji su stari preko 600 godina. Dakle, predaju Kosova u zamenu za članstvo u EU Srbi vide kao izdaju svog nacionalnog identiteta. Ali ako Vučićeva stranka pobedi na izborima, vlast može da predstavi ovaj izborni uspeh kao dokaz narodne podrške „mirnom rešenju” kosovskog problema.

Srpski patriotski političari tvrde da su ovi izbori potrebni i Evropskoj uniji ništa manje nego Vučiću. Prema rečima jednog od opozicionih lidera Miroslava Parovića „Evropska unija je već proglasila Aleksandra Vučića pobednikom izbora, a EU će nastojati da mu obezbedi dvotrećinsku većinu u Skupštini.” Novi parlament će glasati za potpisivanje takozvanog „Ohridskog sporazuma” koji su pripremile Francuska i Nemačka. O tekstu ovog dokumenta razgovarali su Vučić i „premijer Republike Kosovo“ Aljbin Kurti u martu ove godine u Ohridu (Makedonija) u prisustvu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela. Ovaj sporazum, koji Vučić još nije formalno potpisao, sadrži de fakto priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Međutim, Skupština može da stavi konačnu tačku i tako skine ličnu odgovornost sa Vučića za predaju Kosova.

Miroslav Parović, Foto: Printscreen/ YouTube Kanal 9

Osim toga, opozicija je uverena da će nakon izbora Vlada Srbije dati zeleno svetlo australijsko-britanskom koncernu Rio Tinto da počne sa eksploatacijom litijuma na zapadu zemlje. Mnogi Srbi se tome protive, verujući da će iskopavanje litijuma naneti nepopravljivu ekološku štetu. Reč je o nalazištu u oblasti reke Jadar, koje može da sadrži do 10% svetskih dokazanih rezervi litijuma. Ogromno interesovanje širom sveta za litijum je posledica razvoja IT industrije koja koristi litijumske baterije, kao i razvoja industrije električnih vozila.

Kao što znate, najveća nalazišta litijuma nalaze se u Boliviji i Čileu, Kini i Rusiji, a sa logističke tačke gledišta, srpska nalazišta litijuma su veoma atraktivna za evropsku industriju, posebno za Nemačku. „Tragično je što je pre desetak dana Vlada Srbije potpisala ugovor sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, prema kojem će Srbija isporučivati litijum Evropskoj uniji. Stoga se postavlja pitanje hoće li odluka da Rio Tinto krene sa kopanjem litijuma biti aktiviran sledeće godine“, rekao je Miroslav Parović.

Dakle, vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji nisu akt koji je, kako tvrde vlasti, usmeren isključivo na „smanjenje političkih tenzija“ u zemlji. Ovaj izborni proces ima za cilj mnogo širu projekciju. Cilj ovih izbora je da Srbiju konačno učini delom kolektivnog Zapada i udaljavanje od Rusije, sa svim posledicama po nju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare